latinica  ћирилица
29/08/2024 |  21:20 ⇒ 30/08/2024 | 11:45 | Аутор: СРНА

Премијерно приказана три кратка филма у оквиру "Љетне школе филма"

У Бањалуци су вечерас премијерно приказана три кратка филма која чине омнибус под називом "Тајна" у оквиру "Љетне школе филма" коју други пут организује Аудио-визуелни центар Републике Српске.
Љетна школа филма - Фото: РТРС
Љетна школа филмаФото: РТРС

Помоћник министра за културу Српске Тања Ђаковић рекла је да је "Љетна школа филма" добар пројекат којим се афирмишу млади ствараоци и подсјетила да је ресорно министарство имало сличне пројекте у које су били укључени средњошколци.

- Ученици ће кроз рад на припреми филма до премијере стећи искуства и научити нове вјештине, а на тај начин ћемо као резултат имати активну публику, што нам је заиста потребно - рекла је Ђаковићева новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, пројектима као што је "Љетна школа филма" откривају се нови таленти у драмској и визуелној умјетности.

Директор Аудио-визуелног центра Српске Ања Илић истакла је да је одзив за "Љетну школу филма" био велики и да су током десет дана одржана предавања из области сценарија, режије, продукције, камере, монтаже.

- Надам се да су млади људи који су учествовали стекли лијепо искуство и можда ће њихов професионални пут кренути од наше Академије умјетности у Бањалуци - рекла је Илићева.

Декан бањалучке Академије умјетности Драгана Пурковић Мацан нагласила је да су средњошколци много тога научили у оквиру "Љетне школе филма" и изразила наду да ће неки од њих бити будући студенти бањалучке Академије.

Она је додала да је интересовање велико када је ријеч о умјетности.

Невена Пијуновић из Добоја каже да је радила на сценарију кратких филмова, што није лаган посао, али је вриједило због стицања искуства, као и пријатељстава.

У овогодишњој "Љетној школи филма" учествовало је 26 полазника средњошколског узраста из Бијељине, Источног Сарајева, Брода, Добоја, Приједора, Лакташа, Шипова и Бањалуке.

Полазници су били подијељени у три тима и имали су задатак да на тему "Тајна" сниме три кратка филма, тако да сваки од филмова открива неку тајну.

"Љетна школа филма" завршена је вечерашњом премијером, а организована је у сарадњи са Академијом умјетности и Студентским културним центром Универзитета у Бањалуци.