latinica  ћирилица
28/08/2024 |  18:04 ⇒ 18:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Почиње филмски фестивал у Венецији

Филм "Сок од буба" Тима Бартона, отвориће вечерас 81. Међународни филмски фестивал у Венецији, док ће почасног Златног лава добити америчка глумица Сигурни Вивер.
Филмски фестивал у Венецији (фото: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI) -
Филмски фестивал у Венецији (фото: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI)

На црвеном тепиху Мостре очекују се звијезде попут Анђелинe Џоли, Лејди Гагe, Бредa Питa, Џорџa Клуниja и Никол Кидман.

Укупно 21 филм биће у конкуренцији за престижног Златног лава за најбољи филм.

Један од филмова који ће бити премијерно приказан је и "Џокер: Лудило у двоје" Тода Филипса, који се враћа иза камере за наставак "Џокера", са Хоакином Фениксом у главној улози, овог пута уз Лејди Гагу.

У конкуренцији је и остварење "Марија" у којем Анђелина Џоли глуми славну Марију Калас током посљедњих дана њеног живота у Паризу.

Клуни и Пит ће представити ван конкуренције филм "Вукови" Џона Вотса.

У конкуренцији је и остварење "Соба поред", нови филм шпанског редитеља Педра Алмодовара и први снимљен на енглеском у Њујорку, у којем глуме Тилда Свинтон, Џулијана Мур и Џон Туртуро.

Аустралијска звијезда Никол Кидман игра главну улогу у "Бејбигерл" Халине Реијн, а британски глумац Џуд Лоу у филму "Ред", Аустралијанца Џастина Курзела, који ће такође бити приказани на фестивалу.

У трци за главну награду су и три француска и пет италијанских филмова.

Предсједница жирија ове године је француска глумица Изабел Ипер.

Прошлогодишњи добитник Златног лава је филм "Јадна створења" грчког редитеља Јоргоса Лантимоса са Емом Стоун у главној улози.

Филмски фестивал у Венецији, 81. по реду, трајаће до 7. септембра и сматра се једним од водећих европских филмских фестивала уз фестивале у Кану и Берлину.