latinica  ћирилица
29/08/2024 |  12:55 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Представа "Био једном један лав" освојила Пекинг

Представа Дјечијег позоришта Републике Српске "Био једном један лав", у режији Николе Бундалa, освојила је велику награду у такмичарском програму 13. Међународног фестивала позоришта за дјецу у Пекингу.
Велика међународна награда Дјечијем позоришту Републике Српске - Фото: Уступљена фотографија
Велика међународна награда Дјечијем позоришту Републике СрпскеФото: Уступљена фотографија

Како се и даље због превенције короне, а све до 2025. године, у Кини не организују манифестације са извођачима "уживо", снимак представе "Био једном један лав" емитован је 12. августа. Број прегледа и заинтересованости кинеске публике за бањалучку представу износио је 322.000 кликова, због чега је Дјечијем позоришту додијељена Награда за међународни изванредни онлајн наступ.

Фестивал у Пекингу је трајао од 12. јула до 18. августа и учествовало је осам интернационалних позоришта и тринаест позоришта из Кине, а у организацији Националног театра за дјецу Кине и под покровитељством Државног Министарства културе Кине.

Никола Милаковић, Ђорђе Јанковић, Зорана Шуман и Свјетлана Андрић својом игром одушевили су и кинеске малишане и стручни жири, због чега се представа "Био једном један лав" с разлогом смјешта у најуспјешније пројекте у историји Дјечијег позоришта Републике Српске.