latinica  ћирилица
29/08/2024 |  22:14 ⇒ 22:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Потонула јахта могла би да кошта осигураваче најмање 150 милиона долара

Потонуће луксузне јахте у којој су погинули британски милионер Мајк Линч и још шест особа, могло би да кошта осигуравајуће куће најмање 150 милиона долара, показују прве процјене експерата.
Прес конференција поводом потонућа јахте "Баезијан" (Фото: EPA-EFE/IGOR PETYX) -
Прес конференција поводом потонућа јахте "Баезијан" (Фото: EPA-EFE/IGOR PETYX)

Јахта дуга 56 метара која вриједи око 40 милиона долара потонула је 19. августа у олуји, у року од само неколико минута код обала Сицилије, пренио је Ројтерс.

Труп јахте био је осигуран од физичких оштећења код конзорцијума осигуравајућих кућа, а осигурање је покривало одштету за случај еколошког оштећења, повреде или смртног случаја.

Пошто јахта вреди између 40 и 50 милиона долара, полиса осигурања трупа би се вјероватно кретала око тих износа, казао је директор у финансијској институцији Морнингстар ДБРС. Маркос Алварез.

Полиса која би покрила комплетно обештећење вјероватно би, међутим, подразумијевала вишеструко веће износе, од 200 до 300 милиона долара, додао је Алварез, чак иако би било утврђено да су капетан или посада показали немар.

Тужиоци у граду Термикни Имерезе код Палерма истражују капетана и два члана посаде, али су навели да ће за то бити потребно вријеме.

У трошкове осигуравача урачунато је и одвлачење јахте Баезијан са мјеста несреће.

Експерти су збуњени чињеницом да је јахта Баезијна потонула тако брзо иако је направљена да издржи јаке олује, што такође доприноси проблемима осигуравача јахти који су претрпјели бројне губитке због посљедица урагана протеклих година.