latinica  ћирилица
29/08/2024 |  16:39 ⇒ 16:41 | Аутор: sputniknews.com

Русија поручује Америци: Застрашивање нуклеарном палицом није успјело раније, неће ни сада

Америчке власти су спремне да демонстрирају "нуклеарну палицу", али неће успјети да застраше Русију, изјавио је директор руске Спољне обавјештајне службе Сергеј Наришкин.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Поново, као и деценијама уназад, Америка покушава да створи дисбаланс у међународном безбједносном систему, вјерујући у своју некажњивост, констатовао је он на конференцији поводом 75. годишњице испитивања прве совјетске атомске бомбе РДС-1.

- Забрињавајућа околност је експеримент које су САД спровеле 14. маја ове године у подземној лабораторији за нуклеарна тестирања на полигону у држави Невада. Експеримент није био прави нуклеарни тест и формално није представљао кршење Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања и мораторијума САД на нуклеарна испитивања. Истовремено, он јасно говори о спремности Сједињених Америчких Држава да демонстрирају "нуклеарну палицу" којом је 1945. године тадашњи амерички предсједник Хари Труман хтео да заплаши руководство Совјетског Савеза. Тада није успјело, неће и сада - поручио је главни руски обавештајац.

Како је рекао, Русија има довољно средстава за обуздавање како би одбила покушаје потенцијалних агресора да нашкоде њеном суверенитету.

- Данас, као и прије 75 година, сваки покушај потенцијалног агресора да нанесе штету суверенитету и прогресивном развоју наше земље се увијек спречава. У ту сврху имамо најсавременија високотехнолошка средства обуздавања, и што је најважније, јединствене стручњаке - објаснио је Наришкин.

Према његовим ријечима, "Русија ће увијек бити на челу војно-техничког напретка, што значи да ће остати отпорна на стране диктате и на било какве спољне пријетње".

На данашњи дан 1949. године извршено је испитивање прве совјетске атомске бомбе РДС-1. То је била авионска бомба тешка 4,6 тона, пречника 1,5 метар и дужине 3,7 метара. Према мишљењу стручњака, овај догађај био је један од најважнијих у историји Русије и обезбиједио је њено постојање као јаке и независне силе.