latinica  ћирилица
29/08/2024 |  15:43 ⇒ 17:36 | Аутор: sputniknews.com

Дурову узели све пасоше

Суд у Паризу одузео је све пасоше оснивачу Телеграма Павлу Дурову који је 24. августа приведен у Француској, саопштила је руским медијима члан Адвокатске коморе Париза и Нице Ирина Сидорова. Документи су одузети за вријеме истраге.
Суд у Паризу (фото: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA) -
Суд у Паризу (фото: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA)

- То јест, он нема могућност да напусти Француску ни ваздушним ни морским нити копненим путем - објаснила је Сидорова.

Француски медији су саопштили раније да ће Дуров морати да преда своје пасоше и да ће морати да живи на адреси коју је одредио судија.

Истовремено, тужилаштво је објаснило да оснивач Телеграма неће морати да носи електронску наруквицу да би се пратило његово кретање.

Подсјетимо, француско тужилаштво је у сриједу увече саопштило да је оснивач Телеграма Павле Дуров стављен под судски надзор и мора да положи кауцију у износу од пет милиона евра, након чега је саопштено да је Дуров ослобођен и да је у приватном аутомобилу напустио зграду суда у Паризу.

Француски медији су у суботу увече јавили да је Дуров приведен на аеродрому "Бурже". Он је приведен када је излазио из приватног авиона, који је наводно стигао из Азербејџана.

Тужилаштво у Паризу је објавило списак од 12 кривичних дјела која му се стављају на терет. Међу њима су саучесништво у набавци, транспорту, посједовању, понуди или продаји наркотика, као и саучесништво у превари коју је извела организована банда, преносе француски медији.

Француско правосуђе се интересује за друштвену мрежу Телеграм због недостатка модерације и акција за сузбијање трговине дрогом на тој платформи, али и због спречавања ширења садржаја педофилског карактера.