latinica  ћирилица
29/08/2024 |  16:32 ⇒ 16:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Најмање 179 људи погинуло, десетине хиљада расељено због поплава у Нигерији (ВИДЕО)

Најмање 179 људи је погинуло, а десетине хиљада је расељено током неколико недјеља поплава у Нигерији, саопштила је данас Национална агенција за управљање ванредним ситуацијама.
Поплаве у Нигерији (Фото: EPA-EFE/STRINGER) -
Поплаве у Нигерији (Фото: EPA-EFE/STRINGER)

Најгоре погођене области биле су седам сјеверозападних држава у којима је у поплавама настрадало 89 људи, а оштећено више од 25.000 хектара пољопривредног земљишта, додала је агенција.

Предсједник Бола Тинубу рекао је да је погођен ''вјестима о разарању које су изазвале поплаве у заједницама и пољопривредним површинама широм земље", у саопштењу објављеном у сриједу.

Поплаве које су достигле врхунац у јулу и августу изазвале су страх за снабдијевање храном у земљи која се недавно суочила са протестима због висине цијене хране и високом инфлацијом, преноси Ројтерс.

Обилне кише допринијеле су проблемима у пољопривредном сектору, а фармери напуштају своју земљу на сјевероистоку због учесталих напада милитаната.

Број жртава сада је већи у односу на прошлу календарску годину, када је агенција пријавила 45 смртних случајева повезаних са поплавама.

Нигерија је 2022. године била погођена најгором поплавом за више од деценије, у којој је погинуло више од 600 људи, расељено око 1,4 милиона и уништено 440.000 хектара пољопривредног земљишта.