latinica  ћирилица
29/08/2024 |  17:38 ⇒ 20:55 | Аутор: СРНА

Форто: Rазматране углавном техничке ствари, сједница као "ход по јајима" (ВИДЕО)

Министар транспорта и комуникација Един Форто описао је данашњу сједницу Савјета министара као "опрезно ходање по јајима", како неки нешто не би блокирали, наводећи да су разматране углавном техничке ствари, али не и суштинске, те БиХ не иде напријед.
Един Форто - Фото: РТРС
Един ФортоФото: РТРС

- Драго ми је да имамо сједнице и да имамо бар неке тачке, али бих волио да имамо више суштинских тачака - рекао је Форто новинарима и додао да се не може рећи да је направљен неки велики искорак, али Савјет министара функционише.

Форто је рекао да се не осјећају никакве страсти и да на сједници Савјета министара није било неких повишених тонова, нагласивши да је фрустрирајуће да нема закона на свакој сједници, да нема великих ствари, искорака, али притом не критикује предсједавајућу Савјета министара Борјану Кришто која покушава да балансира.

- Критикујем прије свега политику, блокаде, што је навика у Савјету министара из претходног периода - навео је Форто.

Он је рекао да би БиХ требала послати План раста Европској комисији, јер су то учиниле друге земље и појасно да тренутно премијери кантона који су из СДА, одбијају да се усагласи то питање.

- Поставио сам питање у вези са планом раста и не видим да ћемо имати неке велике искораке, а чак и ако их будемо имали, они ће бити преспори. Све се дешава преспоро, а све су то навике које су можда наслијеђене из неког ранијег периода, могућност блокаде - рекао је Форто и поручио да БиХ не треба да буде једина држава која је неспособна да пошаље овај документ.

Какав год је документ, истиче Форто, треба га послати, па нек Европска комисија каже да не ваља.

- Ми не знамо да ли ваља или не ваља, јер га нисмо ни послали - рекао је Форто.

Форто је рекао да није усвојен споразум са Хрватском за чишћење корита ријеке Саве које ће повећати број половних дана, али додаје да није добио јасно образложење зашто то није усвојено, као ни прикључивање закључицима Међународне конвенције везане за половност Дунава и њених притока, укључујући Саву.

- То ће потписати велики број министара из Словачке, из Хрватске, из Србије, из Њемачке, из Мађарске. Сви ће то потписати осим БиХ -  напоменуо је Форто.

Говорећи о јучерашњем паду хеликоптера у Јабланичко језеро, Форто је оцијенио да је БиХ далеко испод онога што би требало да има.

- Ми се расправљамо око набавке хеликоптера, око најобичнијих ствари. Па скијалишта у Аустрији имају своје хеликоптере, а ми овдје правимо од тога неку науку у тренутку када један европски предсједник долази у Србију да преговара о више милијарди набавке војне опреме - рекао је Форто.

Он је напоменуо да је срећа у несрећи што у Јабланици није било људскх жртава, а истрага ће утврдити шта се тачно десило.

- На том пољу нисмо опремљени и блокада из Републике Српске је разлог за то - тврди Форто.

Када је ријеч о мјерењу гледаности, он каже да је проблем у тој области настао још 2011. до 2012. године, кад је потпуно поремећен овај стандард, због чега треба провјерити ко је био тада на власти, ко је водио те процесе и зашто се то дешавало.

- Ако је нешто незаконито везано за садашње руководство Института за метрологију, које до 2012. године није било ни надлежно за ову област, молим вас да то пријавимо. Ја ћу тада први однијети ту документацију у Тужилаштво и тужити - поручио је он.

Форто је навео и да Институт за метрологију није у надлежности миистарства које он води.