latinica  ћирилица
29/08/2024 |  19:45 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Срби из Губина не заборављају родни крај (ВИДЕО)

У Губину код Ливна обиљежена је слава храма Успења Пресвете Богородице.
Губин код Ливна - Фото: РТРС
Губин код ЛивнаФото: РТРС

Губин је данас био мјесто окупљања великог броја оних који су расељени или су се прије рата, за бољим животом, расули по свијету.

У овом мјесту данас живи само 50 старијих мјештана.

Лука Иветић из Београда долази често у Губин, иако је из родног динарског краја, у потрази за бољим животом, отишао 1986. године. Ово је дан који проведе са пријатељима из дјетињства који живе на различитим крајевима свијета.

Лука прича да се састао са пријатељеима који су дошли из далеке Аустралије.

- Сваке године дођу само ради овог дана - истиче Лука.

- Дођу људе из Америке, Канаде, а свакако и из европских земаља - напомиње он.

Долазак и боравак у родном мјесту олакшала је изградња конака и обнова храма, што је резултат заједничког труда у прикупљању средстава за, како кажу, обнову живота овог краја.

Кум храма Славиша Милинковић, из Бањалуке, каже да су поклонили ограду прошле године, а ове године кумују храму.

Конак је посвећен преминулом Лази Пајчину, који је био иницијатор изградње и обнове.

Александар Пајчин, син Лазе Пајчина, рекао је да му много значи овај скуп и да би желио да се и убудуће овдје окупљају млађе генерације и да наставе ову традицију.

Обрад Вуковљак, Удружење "Огњиште" Губин, истакао је да су људи из тог краја завољели пјесме које је Лазо писао, посебно јер су оне имале снагу да привуку оне који су поријеклом одавде да посјете Губин.

- Долазили су овдје, одушевљавали се и стали уз нас и дали нам велику подршку - нагласио је Вуковљак.

За обнову и изградњу до сада је обезбијеђено више од 150 хиљада КМ донација, али и помоћи институција Српске и Србије.

Душко Ћутило, помоћник министра за рад, запошљавање, борачка, социјална питања Владе Србије, истакао је да интитуције Србије  чине све како би кроз разне пројекте, донације и програме помогли српском народу који овдје живи.

Слога у прикупљању средстава за повратак живота родног краја овдје је константа, а нови сусрет загарнтован је и сљедеће године. Сви ови људи који не заборављају свој родни Губин, надају се да ће уз помоћ добрих људи и српских институција, макадамски пут до овог села, до наредне године бити асфалтиран.