latinica  ћирилица
29/08/2024 |  17:17 | Аутор: СРНА

Савјет министара: Конкурс за додјелу грантова за период 2024-2026. године

Савјет министара утврдио је данас критеријуме за додјелу грант средстава од 2024. до 2026. године за подршку пројектима у областима спорта, међународне културне сарадње, иноваторства, као и за суфинансирање пројеката невладиних организација у вези с превенцијом ХИВ-а и туберкулозе у БиХ.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

За суфинансирање спортских манифестација предвиђено је 1.342.000 КМ, за међународну културну сарадњу 390.000 КМ, од чега је 100.000 КМ за суфинансирање пројеката који су одобрени у оквиру ЕУ програма "Креативна Европа", саопштено је из Савјета министара.

За подршку техничкој култури и иноваторству у БиХ намијењено је 117.000 КМ, за програме за припрему пројеката и потенцијалних кандидата за средства из фонда "Хоризонт Европа" 444.000 КМ, а 50.000 КМ за суфинансирање пројеката невладиних организација у подручју превенције ХИВ-а, туберкулозе и зависности у БиХ.

Јавни позив за додјелу средстава објављен је на страници Министарства цивилних послова у Савјету министара, а обавјештења ће бити објављена у три дневна листа која излазе на подручју цијеле БиХ.

Савјет министара данас је донио одлуку о критеријумима за расподјелу текућих грантова Министарству спољне трговине и економских односа БиХ од 2024. до 2026. године с циљем подршке промоцији и развоју привреде у БиХ.

Одлуком се утврђују услови, критеријуми и начин расподјеле гранта за подршку сајамским манифестацијама вриједног укупно 900.000 КМ за 2024. годину, од чега је 600.000 КМ намијењено за подршку сајамским и другим манифестацијама и активностима у земљи, а 300.000 КМ за подршку сајамским и другим манифестацијама и активностима у иностранству.

Средства за текући грант Министарства спољне трговине и економских односа за 2025. и 2026. годину биће утврђена законима о буџету БиХ за сваку годину појединачно.

Министарство спољне трговине и економских односа јавни позив за додјелу ових средстава објавиће на својој страници и у три дневна листа која се дистрибуирају у цијелој БиХ.

На приједлог Правобранилаштва БиХ Савјет министара издвојио је из буџета БиХ три милиона КМ за вођење међународног инвестиционог арбитражног поступка у овој години у поступку који против БиХ воде "Митал" компаније, позивајући се на раније закључени споразум између БиХ и Индије о унапређењу и заштити инвестиција у вези с њиховим улагањима у "Коксну индустрију" у Лукавцу.

На сједници је усвојена информација о поступању Правобранилаштва БиХ у реализацији закључка Савјета министара од 9. фебруара ове године у вези са покренутим поступком принудне наплате штете по одлуци Европског суда за људска права из 2012. године у предмету "Муртић и Ћеримовић против БиХ".

Правобранилаштво је информисало Савјет министара да је Виши суд Кантона Берн одбацио захтјев за принудном наплатом повјериоца у износу 11.137.545 швајцарских франака, те да се БиХ више не води као дужник у овом поступку.

Пресуда у наведеном предмету донесена је 2012. године и односила се само на два лица која су покренула поступак пред Европским судом за људска права, а не на све дионичаре "Агрокомерца", како је то погрешно тумачила компанија која је представљала 2.767 дионичара "Агрокомерца".

УКИНУТА ЗАБРАНА ЗА ОДРЕЂЕНЕ ПОШИЉКЕ ИЗ РУСИЈЕ

Савјет министара данас је, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, донио измјене одлука о забрани увоза и провоза одређених пошиљки у БиХ ради спречавања уношења птичјег грипа, као и свињске куге, те афричке свињске куге, чиме је омогућен увоз ових пошиљки из Русије.

Овим измјенама ажурира се попис земаља и територија службено слободних од високо патогене птичје грипе, свињске куге и афричке свињске куге у складу са стандардима Свјетске организације за здравље животиња.

Савјет министара допунио је одлуку о забрани увоза и провоза одређених пошиљки ради спречавања уноса у БиХ слинавке и шапа, у складу са стандардима Свјетске организације за здравље животиња.

На приједлог Министарства правде, Савјет министара донио је Правилник о врстама и садржају услова за поновну употребу докумената и Правилник о садржају и начину вођења евиденције искључивих права на поновну употребу докумената, чиме се испуњавају обавезе из Закона о слободи приступа информацијама на нивоу институција БиХ, те ове процедуре усклађују с правном тековином ЕУ у складу са тренутним нивоом интеграционог процеса БиХ.

На приједлог Министарства финансија и трезора у Савјету министара донијета је Одлука о висини накнаде материјалних трошкова у складу са Законом о слободи приступа информацијама на нивоу институција БиХ.

Према Одлуци, физичка и правна лица добиће бесплатно до 20 страница тражене информације на нивоу институција БиХ, укључујући умножавање страница и њихово претварање из физичког у електронски облик.

Свака сљедећа страница стандардне величине наплаћује се 0,50 КМ на име умножавања и 0,30 КМ за претварање једне странице документа из физичког у електронски, а за сваки ЦД накнада износи једну КМ, за ДВД двије КМ, док ће 10 КМ износити накнада за УСБ стик.

Ради се о наплати стварних материјалних трошкова за доставу информације, као и трошкова доставе информације који се обрачунавају према важећем цјеновнику поштанских услуга поштанског оператера путем којег се доставља пошта, саопштено је из Савјета министара. 

ПАД СПОЉНОТРГОВИНСКЕ РАЗМЈЕНЕ У ПРВОМ КВАРТАЛУ ЗА 2,6 ОДСТО

Укупна спољнотрговинска робна размјена БиХ у првом кварталу ове године износила је 10,66 милијарди КМ и биљежи пад од 2,6 одсто у односу на исти период прошле године.

Вриједност извезене робе била је 3,85 милијарди КМ, што је пад од 12,5 одсто, а увезене 6,81 милијарди КМ, што је раст за 4,05 одсто у односу на исти период лани.

Спољнотрговински дефицит износио 2,96 милијарди КМ, подаци су из Анализе спољнотрговинске размјене БиХ за прва три мјесеца 2024. године коју је припремило Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

ЕУ је и даље главни спољнотрговински партнер БиХ са укупним извозом од 2,89 милијарди КМ, што је смањење за 10,87 одсто у односу на исти период лани, док је увоз из ЕУ износио 4,06 милијарди КМ, што је за 4,39 одсто више у односу на први квартал прошле године.

Од главних трговинских партнера највећу покривеност увоза извозом у првом кварталу БиХ је имала са Аустријом 157,82 одсто, Хрватском 141,24 одсто, Словенијом 126,42 одсто, Нјемачком 74,01 одсто и Србијом 61,17 одсто.

Савјет министара дао је сагласност на Правилник о условима набавке и начину кориштења службених возила за специјализоване намјене у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ ради усклађивања са Правилником о условима набавке и начину кориштења службених возила у институцијама БиХ из 2023. године.

Министарство спољне трговине и економских односа располаже са два возила за специјализоване намјене, и то једним донираним путничким возилом ниже класе у вриједности до 30.000 КМ и једним возилом средње ниже класе набавне вриједности до 60.000 КМ.

Уз прописивање начина набавке ових возила и њиховог кориштења, овим правилником је прописана и одговорност лица која управљају службеним возилима за специјализоване намјене.

На сједници је дата сагласност на Правилник о службеним возилима за специјализоване намјене у Агенцији за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ, којим су обухваћена 23 службена возила за специјализоване намјене којим ова агенција располаже у свом сједишту и регионалним центрима.