latinica  ћирилица
28/08/2024 |  16:28 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Дервента - лидер у привредном развоју и привлачењу страних инвестиција (ВИДЕО)

Дервента је лидер у привредном развоју и привлачењу страних инвестиција у Републици Српској. У граду на Укрини послују 34 иностране компаније, а 901 привредни субјекат запошљава око 7.000 радника.
Дервента - Фото: РТРС
ДервентаФото: РТРС

Упркос бројним изазовима на тржишту, привредници успијевају задржати стабилност у значајној мјери захваљујући и повољном привредном амбијенту у локалној заједници која је данас прославила крсну славу.

"Амика" је једна од десет италијанских компанија које послују у Дервенти. Дневно производе 40.000 пари обуће, а због проширења обима производње у наредном периоду број од тренутно 635 радника, планирају повећати.

- Наш годишњи извоз се креће од 25 до 30 милиона марака. То је углавном обућа која је намијењена за италијанско и француско тржиште - каже Соња Маркелић, предсједница Управног одбора компаније "Амика".

У Дервенти послују и компаније из Аустрије, Њемачке и Кине. Домаћи привредници кажу да посла не мањка, али да је проширење пословне активности ограничено јер нема адекватне радне снаге.

- Проблем је мало за радну снагу, много се ради, нарочито за раднике у области грађевинарства гдје сада имамо и увоз радника из Турске. Ми тренутно запошљавамо око 20 радника, плус подизвођачи, па је то око 100 људи - навео је Миланко Балешевић, директор компаније "МБ моторс" Дервента.

У току је реализација бројних капиталних пројеката чија је вриједност већа од 13 милиона марака, највећим дијелом обезбијеђених из буџета. За санацију Основне школе "Никола Тесла" Влада Српске обезбиједила је пет милиона.

Дервента

- Својим средствима интензивно обнављамо обданиште од непун милион марака, отварамо ватрогасни дом од милион и непуних 300.000, да завршавамо Партизаново излетиште, у овој години 77 путних праваца, 26 улица - истакао је Милорад Симић, градоначелник Дервенте.

Напредак је видљив кажу грађани, али је неопходно зауставити одлазак младих.

Извоз Дервенте чини 7,2 одсто укупног извоза Републике Српске. На годишњем нивоу из града на Укрини извезе се 400 милиона марака вриједности робе и услуга.

У оквиру обиљежавања Велике Госпојине, Дана града заслужним грађанима уручена су највише градска признања, а одата је и почаст за више од 600 бораца који су живот уградили у темеље Републике.