latinica  ћирилица
27/08/2024 |  19:27 ⇒ 21:30 | Аутор: РТРС

Гасовод "Пале-Јахорина" почиње са радом 5. октобра (ВИДЕО)

У оквиру стратешког програма гасификације Републике Српске, како је и најављено, гас ће на Јахорини бити пуштен 5. октобра.
Гасовод (Фото: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI POLAND OUT) -
Гасовод (Фото: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI POLAND OUT)

Пројекат који обухвата гасификацију комплетне планине и Пала вриједан је 15 милиона марака. С почетком наредне године планирана је гасификација источног дијела Републике Српске, а потом и изградњу магистралног гасовода од Бијељине ка Бањалуци.

Два мјесеца након постављања прве цијеви на Јахорини, пројекат "Природни гас – Јахорина у знаку чисте енергије" улази у финиш. Дистрибутивна мрежа, за сада је дуга 11 километара. За кредитирање пројекта вриједог 15 милиона марака гаранцију је дала Влада Републике Српске.

- Примарна станица ће бити у Палама гдје је планирана мјерна регулациона станица за компримовани природни гас, гдје ћемо дистрибуирати даље гасовод са високог притиска на средњи притисак - навео је Бојан Маринчић, извођач радова "ГасТех" Инђија.

Илустрације ради, за прикључак и грађевинске радове у домаћинству које је потрошач 24 киловата топлотне енергије, попут викенд кућа на Јахорини потребно је издвојити до хиљаду марака.

За паљанску нову топлану, десет милиона евра обезбијеђено је посредством Европске банке за обнову и развој и грантом Швајцарске.

- Крећемо са топланом сљедеће године, ту су већ средства одобрена, мислим да ћемо заиста уз помоћ Владе и Савјета министара врло брзо гасификовати исток Републике Српске и кренути са главним задатком, то је магистрални гасовод од Бијељине до Бањалуке - рекао је Недељко Елек, генерални директор "Сарајево-гаса" Источно Сарајево.

Стратешка намјера Владе Српске да гасном инфраструктуром премрежи Српску у корак је са зеленом агендом.

- Оно што јесте похвално за институције Републике српске јесу оцјене енергетске заједнице да управо Српска испуњава све своје обавезе и директиве, а један од таквих је и овај пројекат - истакао је Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Уз еколошки чисту Јахорину и Пале, бенефити и за туристичку привреду.

- Наши привредници на Јахорини, а већ сљедеће године и на Игриштима ће моћи имати јефтин гас, који ће значајно побољшати њихово пословање и смањити трошкове - истакао је Денис Шулић, министар трговине и туризма у Влади Републике Српске.

Једанаест километара примарне гасне мреже и још 16 километара секундарне, само на Јахорини омогућиће загријавање еколошки здравијим енергентом више од 300.000 метара квадратних корисног простора.