latinica  ћирилица
29/08/2024 |  10:13 ⇒ 10:13 | Аутор: СРНА

Граорац: Орић је сијао смрт, серија о њему је исмијавање српских жртава

Предсједница Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац сматра да је турска серија која велича ратног злочинца Насера Орића још један случај исмијавања српских жртава, те да је срамно да се људи који су чинили злочине представљају као хероји, јер они то нису.
Исидора Граорац - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Исидора ГраорацФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Граорчева је подсјетила да је Орић са својом групом сијао смрт у селима Подриња, у Сребреници и Братунцу.

- Скоро да нема куће која није завијена у црно због злочина које су починили у звјерском пиру 1992. и 1993. године, а више од 3.000 Срба је убијено на најмонструозније начине и сад треба гледати Орића као "хероја" - навела је Граорчева.

Она је оциејнила и да серија није ништа ново, ни изненађујуће и да је било само питање дана када ће се чути о томе, те упитала да ли је Сакиб Махмуљин сљедећи о којем ће Турци снимати филм?

- На дохват руке им је, може и сам да глуми. Или је вријеме да се коначно испоручи БиХ гдје треба да заврши у затвору. Да није трагично било би смијешно - оцијенила је Граорчева.

Она је истакла да треба имати на уму чњенице да све оне жртве и ритуално убијани Срби одсијецањем глава нису исмишљени, већ стварни борци који су бранили нејач, огњиште и родну груду од помахниталих муџахедина који су дошли ко зна одакле и ко зна зашто и за које циљеве.

- На тој светој планини Озрен, коју одбјегли злочинац Махмуљин врло добро зна и као и камп у којем су у највећим мукама убијани заробљени српски борци и цивили, и данас су расуте кости 126 Срба које нису достојно сахрањене, идентификоване, а породице нису пронашле потребан мир - истакла је Граорчева.

Она је навела да је и данас непозната судбина и не зна се гдје су премјештена тијела несталих Срба са Озрена.

- И сутра ћемо се сјетити тих мученика и свих 1.642 лица која и данас тражимо, у Петрову, код спомен-крста, на мјесту гдје је српско становништво изашло на ослобођену територију - рекла је Граорчева.

Она је навела да је ово још један случај исмијавања српских жртава.

- Не можемо их спријечити да снимају филмове, величају злочинце, али можемо се борити истином, ријечју и можемо учинити да истина о страдању допре много даље од наших граница - поручила је Граорчева.

Она је истакла да српска покољења морају да знају шта су Насер Орић и Сакиб Махмуљин радили на подручју Подриња и Озрена и да се онда не треба плашити да ће неки филм о тим злочинцима утицати на стварање комплетне слике о рату девесетих година.

Турска онлајн платформа "Табии" у продукцији турске националне куће ТРТ завршила је снимање серије о Насеру Орићу која ће ускоро бити емитована, а у чијем трејлеру се наводи да серија прати причу о "хероју који је промијенио ток рата у БиХ између 1992. и 1995. године".