latinica  ћирилица
28/08/2024 |  22:00 ⇒ 29/08/2024 | 07:15 | Аутор: РТРС

Француски суд одредио кауцију Дурову и забранио му да напушта Француску

Оснивач Телеграма Павел Дуров стављен је под судски надзор и забрањено му је напуштање француске територије, саопштило је париско тужилаштво. Уз то, руски предузетник мора да уплати кауцију од пет милиона евра, саопштииле су вечерас РИА новости.
Зграда тужилаштва у Паризу (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA) -
Зграда тужилаштва у Паризу (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA)

Након тога, како се истиче, дужан је да се јавља полицији два пута недељно.

Тужиоци оптужују Дурова за шест кривичних дјела, укључујући управљање онлајн платформом у сврху обављања незаконитих трансакција.

Павел Дуров је приведен на париском аеродрому Ле Бурже 24. августа. Тужилаштво главног града Француске саопштило је да је предузетник стављен у притвор ради испитивања у оквиру предмета који је 8. јула покренут "против неименоване особе" због сумње за 12 кривичних дјела.

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла раније да је Москва затражила приступ Дурову од француских власти, али Париз сматра да је његово француско држављанство примарно.

Дуров је рођен у Русији и има држављанство неколико земаља, укључујући Француску. Приведен је у суботу на париском аеродрому под оптужбом за криминалну употребу његове апликације Телеграм, укључујући тероризам, трговину дрогом, прање новца и превару.