latinica  ћирилица
28/08/2024 |  18:37 ⇒ 18:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Захарова: Послије напада на Курск, преговори са Кијевом нису могући

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да Русија неће водити никакве преговоре са Кијевом, након "терористичког напада на Курску област".
Курска област (фото: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY) -
Курска област (фото: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY)

- У јуну је руски предсједник Владимир Путин, у гесту добре воље, изнио сасвим реалне приједлоге. Они су били усмјерени на дугорочно и правично рјешење. Међутим, злочиначки режим украјинског предсједника Владимира Зеленског је, умјесто да озбиљно размотри - чини ми се, најблаже речено, највеликодушније приједлоге руске стране, извео крвави терористички напад на Курску област и њене становнике. Овај напад је био самоубилачки за режим Зеленског - рекла је Захарова.

Она је додала да украјински милитанти и страни плаћеници чине звјерства, пуцају на цивиле и добровољце, гађају цивилну инфраструктуру, гађају новинаре и угрожавају нуклеарне електране.

- Какви мировни преговори могу бити под таквим условима и са ким - истакла је она.

Захарова је нагласила да се "то безакоње одвија уз пуну подршку Запада терористичким активностима Кијева".

- Јасно је да ни Кијеву, ни САД, ни њиховим НАТО слугама није потребно рјешење. Они су заинтересовани, како су већ рекли, да нанесу максималну штету Русији. Сходно томе, ово одлаже било какво рјешење и доприноси ескалацији сукоба - нагласила је Захарова.

Она је упозорила да се тероризам "шири и претвара у међународни терористички покрет, чије поријекло потиче са европског тла".

- Ђубрива су америчка, али тло је европско и на њему су изникле ове терористичке клице и сада се шире по свијету. Кијевски режим је терористичка организација, која је, као што сада видимо, већ стигла до афричког континента - закључила је Захарова.

Масовни украјински напад на Курску област почео је 6. августа. Тамо је на снази ванредно стање на савезном нивоу и више пута је проглашавана ракетна узбуна.

Према подацима Министарства за ванредне ситуације, у 28 региона Русије постоји 197 центара за привремени смјештај. Тамо тренутно борави више од 11.500 људи, од којих 3.500 дјеце.