latinica  ћирилица
28/08/2024 |  19:55 ⇒ 20:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Tрамп окривио Бајдена и Харисову за атентат на њега

Републикански предсједнички кандидат Доналд Трамп окривио је предсједника Џозефа Бајдена и своју демократску ривалку Камалу Харис за атентат на њега прошлог мјесеца, оптуживши их да су Тајној служби отежали посао да га заштите.
Доналд Трамп (фото: EPA-EFE/DAVID MAXWELL) -
Доналд Трамп (фото: EPA-EFE/DAVID MAXWELL)

Трамп је ову тврдњу, за коју није понудио доказе, изнио јуче у ток шоуу Др Фил који води Фил Мекгро.

Претходно је објављено да је неколико агената Тајне службе из канцеларије у Питсбургу послато на административно одсуство након напада на Трампа 13. јула у Пенсилванији.

- Када се то догодило, људи су се запитали чија је кривица. Мислим да је то у извјесној мјери кривица Бајдена и Харисове - казао је Трамп у тв емисији.

Он је додао, да њих двоје нису били претјерано заинтересовани за његово здравље и безбједност.

- Они су веома отежали то да Тајна служба има довољно потребног особља - рекао је Трамп.

Тајна служба је у данима након напада признала да се Трампово обезбјеђење жалило на недовољан број припадника особља у претходне двије године, као и да им на неке захтјеве нису одговорили.

Нема, ипак, доказа да су Бајден и Харисова, који су осудили покушај атентата, директно учествовали, или да су се мијешали у посао и организацију Тајне службе.

Трамп је у емисији такође окривио Бајдена и Харис за политичку реторику против њега, која је, како је сугерисао, могла довести до покушаја атентата.

- Они кажу да сам ја пријетња по демократију. То је фраза коју само понављају, а то може изазвати потенцијалне убице. То је ужасна ствар. Можда је тај метак стигао због њихове реторике - рекао је бивши предсједник.

ФБИ је саопштио да је нападач на Трампа Метју Крукс, који је убијен, дјеловао сам и да нису нађени докази његових идеолошких мотива.