latinica  ћирилица
28/08/2024 |  17:17 ⇒ 17:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчка:Стотине хиљада угинулих риба затрпале туристичко мјесто Волос (ВИДЕО)

Грчке власти почеле су да скупљају стотине хиљада угинулих риба које су преплавиле луку у туристичком мјесту Волос, након што их је поплава избацила из природних слатководних станишта.
Угинула риба у Волосу (Фото: EPA-EFE/HATZIPOLITIS NICOLAOS) -
Угинула риба у Волосу (Фото: EPA-EFE/HATZIPOLITIS NICOLAOS)

Угинула риба формирала је неку врсту прекривача на површини мора, а локалне власти су пожуриле да је уклоне док њен непријатни мирис не допре до ресторана и хотела, пренио је Ројтерс.

Члан градског вијећа Стелиос Лимниос изјавио је да се угинула риба простире километрима.

Рибарски бродови настоје да мрежама покупе рибу коју затим товаре на камионе. Више од 40 тона рибе сакупљено је у посљедња 24 сата, саопштиле су власти.

Градоначелник Волоса Акилеас Беос окривио је на прес конференцији владу што се није позабавила проблемом док није стигао до тог града.
Он је указао да риба која трули може изазвати еколошку катастрофу по друге врсте у тој области.

Стручњаци су навели да је читав проблем настао због рекордних поплава прошле године које су погодиле Тесалијску низију, као и ријеке и језера даље на сјеверу. Тада је риба избачена из слатководних станишта, а требало је поставити мрежу на ушће ријеке која се улива у Волос, навели су експерти.

Када је риба стигла до мора, највјероватније је угинула због слане воде.

- Они нису урадили оно што је очигледно било потребно, а то је да поставе заштитну мрежу - казао је градоначелник Беос говорећи о владиним службама.

Министарство екологије се није огласило поводом ових навода, а локални тужиоци су наредили истрагу.

Најновија еколошка катастрофа представља посљедицу екстремних временских прилика у Грчкој, које научници повезују са климатским промјенама, укључујући пораст температура и огромне количине кише што изазива шумске пожаре и поплаве.