latinica  ћирилица
28/08/2024 |  12:03 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Бањалука: У јулу расвијетљено више од 90 одсто кривичних дјела (ВИДЕО)

Стање безбједности на подручју града Бањалука је задовољавајуће. На подручју у надлежности Полицијске управе Бањалука у јулу су евидентирана 143 кривична дјела, а расвијетљена су 133 или 91,1 одсто, речено је на конференцији за новинаре представника ове управе.
ПУ Бањалука - Фото: РТРС
ПУ БањалукаФото: РТРС

Ипак, повећања кривичних дјела по познатом починиоцу повећана су за 26,3 одсто као и кривична дјела из области привредног криминала док је смањен број саобраћајних незгода за 0,7 одсто.

Начелник Полицијске управе Бањалука Ђурица Вукелић рекао је да је у јулу евидентирано 17,2 одсто више кривичних дјела него у истом мјесецу прошле године, када су била 122.

- Повећање се највише односи на кривична дјела по познатом извршиоцу којих је више за 26,3 одсто, и највеће је код кривичних дјела из области привредног криминалитета, којих је више за 300 одсто - навео је Вукелић.

Начелник Одјељења за општи криминалитет Синиша Којдић рекао је да је у овој области регистровано 105 кривичних дјела, те смањење тешких крађа, за 26,7 одсто, и евидентирано их је 11, те 16 кривичних дјела крађа.

Он је додао да су из области привредног криминалитета откривена 24 кривична дјела, а надлежним тужилаштвима достављено девет извјештаја против 15 осумњичених лица.

Начелник Сектора полиције Момчило Марић рекао је да је евидентирано 85 случајева нарушавања јавног реда и мира.

Према његовим ријечима, није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму /пет и више лица/, а реализоване су три акције из области јавног реда и мира.

Марић је навео да је број саобраћајних незгода мањи за 0,7 одсто и евидентирано их је 440, у којима су два лица погинула.

Он је додао да је у оквиру 16 акција из области саобраћајне безбједности из саобраћаја искључено 70 возила, 334 возача, од којих 280 возача због управљања возилом под дејством алкохола, четири лица због управљања под дејством дрога, 25 због вожње без положеног возачког испита и 25 због осталих разлога.