latinica  ћирилица
28/08/2024 |  10:18 ⇒ 10:19 | Аутор: РТРС

Стевандић упутио телеграм саучешћа породици академика Максимовића

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић упутио је данас, у име Народне скупштине Републике Српске и своје лично име, изразе дубоког жаљења поводом смрти уваженог професора и академика Војислава Максимовића, човјека који је сво своје знање и властиту судбину узидао у темеље Републике Српске.
Ненад Стевандић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Ненад СтевандићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Проф. Максимовић, као шеф Клуба српских посланика, а потом Клуба Српске демократске странке, имао је довољно визије и снаге да се одупре прегласавању од стране муслиманских и хрватских посланика, који су 14. октобра 1991. године изгласали неуставни Меморандум о сувереној БиХ и као одговор на то, заједно са другим срспким посланицима, установи Скупштину српског народа у БиХ. Као што је и сам свједочио, учествовао је у темељним припрема које су трајале до 24. октобра 1991. године, када су, након претходног састанка Клуба српских посланика, у такозваној Плавој сали, на трећем спрату Скупштине СРБиХ, 72 посланика Српске демократске странке, четири посланика Савеза реформских снага и један посланик СДП-а прогласили Скупштину српског народа у БиХ - наводи се у телеграму.

Стевандић наводи да ће у историји остати уписано да је управо Максимовић, на сједници Скупштине српског народа у БиХ 21. децембра 1991, у свечаној сали хотела Холидеј-ин у Сарајеву, у име Клуба српских посланика, прочитао приједлог да се до српске Нове године, 14. јануара 1992. године прогласи Српска Република БиХ.

Стевандић подсјећа да је Свечана сједница Скупштине српског народа у БиХ одржана 9. јануара 1992. године у истој сали хотела Холидеј-ин, и додаје да је Максимовић на тој сједници прочитао је Декларацију о проглашењу Српске Републике Босне и Херцеговине.

- Ми, његови политички ученици и савременици, учинићемо све да име проф. др Војислава Максимовића у историји српског народа буде сачувано и упамћено као име човјека који је сав свој живот посветио стварању и очувању Републике Српске. Нека му је слава и бескрајно хвала - наводи се у телеграму саучешћа предсједника Народне скупштине Српске упућеног породици Максимовић.