latinica  ћирилица
28/08/2024 |  08:39 | Аутор: СРНА

Москва жели много објективнији и јаснији став Међународне агенције за атомску енергију

Русија послије посјете генералног директора Међународне агенције за атомску енергију Рафаела Гросија електрани Курск жели много објективније и јасније изражен став те агенције, рекла је данас портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: МИД России) - Фото: Facebook
Марија Захарова (Фото: МИД России)Фото: Facebook

Гроси је јуче посјетио нуклеарну електрану Курск на позив руског предсједника Владимира путина усљед борби у истоименом региону. Он је након посјете изјавио да је неприхватљив било какав удар на електрану без обзира на локацију.

- Видјели смо процијене и рад структура ИАЕА али сваки пут тражимо објективније и јасније изражавање њиховог става, не у корист наше земље и потврде нашег става већ у корист чињеница са одређеним циљем а то је осигурање безбједности и спријечавање развоја сценарија на путу ка катастрофи ка чему нас гура Кијев - нагласила је Захарова.

Према њеним ријечима, Русија, руско Министарство спољних послова и руска државна нуклеарна корпорација "Росатом" оржавају контакт са ИАЕА и редовно шаљу потребну документацију којом се разјашњавају и најмање промјене око руских атомских централа и постројења.