latinica  ћирилица
26/08/2024 |  15:22 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Људски фактор узрок већине пожара у Српској, кривци морају одговарати (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да ће затражити од МУП-а Српске да изврши детаљну анализу узрока свих пожара на подручју Републике Српске, јер све више информација указује да је узрок већине пожара људски немар.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је поручио да кривци за изазивање пожара морају одговарати.

- Нећемо имати изузетке, зато што су ови људи доводили и себе и технику до крајњих граница на високој температури ваздуха и ставили све те пожаре под контролу - рекао је Вишковић.

Он је додао да је стекао утисак приликом недавне посјете Билећи да домицилно становништво има сазнање ко је изазвао пожар и да ће тражити да се то испита.

- Имали смо пожар на подручју Гацка, човјек који је изазвао пожар се сам пријавио. Покушао је да ради нешто, ватра се проширила и дошло је до пожара - рекао је Вишковић на конференцији за новинаре након пријема у Влади Српске за представнике РУЦЗ, ватрогасце и пилоте Српске и Србије.

Он је захвалио свима који су гасили и гасе пожаре у Српској, истичући да припадници МУП-а Србије и данас гасе ватру на Тјентишту, односно тачкасте пожаре, заједно са хеликоптером Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

Вишковић је апеловао на грађане да не пале ватру на отвореном.

- Немојте изазивати пожаре и доводити у опасност себе и друге - поручио је премијер Српске.

Вишковић је рекао да ће институције наставити да улажу знатна средства у заштиту од пожара и да ће ускоро ту сврху на располагању бити још један хеликоптер.

Он је подсјетио да је раније одборено 10 милиона КМ за опрему и Цивилну заштиту, истакавши да Република Српска чини све да олакша посао овим људима, посебно онима који улазе са напртњачом у пожаришта.

Вишковић је претходно уручио захвалнице и амблем Републике Српске директору Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобану Кустурићу.

Захвалница је уручена и начелнику Хеликоптерске јединице Специјелне антитерористичке јединице МУП-а Српске Мирославу Малбашићу, директору Цивилне заштите Борису Трнинићу и предсједнику Ватрогасног савеза Српске Горану Стојаковићу.

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић захвалио је институцијама за подршку коју су имали од првога дана на пожариштима.

Начелник Хеликоптерске јединице Специјелне антитерористичке јединице МУП-а Српске Мирослав Малбашић рекао је да је у овој јединици директор Хеликоптерског сервиса Српске препознао још једног субјекта од користи у гашењу пожара који су захватили југ Српске.

Малбашић је захвалио Кустурићу, као и Хеликоптерској јединици МУП-а Србије која је увелико помогла и помаже да се угаси ватра на Тјентишту.

Директор Републичке управе цивилне заштите Борис Трнинић позвао је грађане Републике Српске и Федерације БиХ да се одговорније понашају када је ријеч о паљењу ватре на отвореном, с обзиром на то да лако може измаћи контроли.

- Хвала Богу до сада нисмо имали људских жртава нити је изгорио иједан објекат. Надам се да ће пожара бити мање и да ће се грађани суздржати од паљења ватре - рекао је Трнинић након пријема у Влади Републике Српске.

Предсједник Ватрогасног савеза Републике Српске Горан Стојаковић апеловао је на грађане Српске да се понашају у складу са праксом доброг домаћина када на својим пољопривредним имањима пале ватру, јер ће тако заштитити и себе и своју имовину.