latinica  ћирилица
26/08/2024 |  11:10 ⇒ 13:21 | Аутор: РТРС

Челинац: Oтворена новоизграђена амбуланта у Јошавци (ФОТО/ВИДЕО)

У Челинцу, мјесту Јошавка данас је свечано отворена новоизграђена, савремено опремљена амбуланта у чију изградњу је уложено око 500.000 КМ.
Отворена амбуланта у Јошавци код Челинца (фото:instagram.com/ ministarstvo.zdravlja.srpske) -
Отворена амбуланта у Јошавци код Челинца (фото:instagram.com/ ministarstvo.zdravlja.srpske)

Амбуланту су отворили министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, начелник општине Челинац Владо Глигорић и директор локалног Дома здравља Драшко Купрешак.

Мјештани Јошавке кажу да им нова амбуланта много значи јер ће сада брже и лакше одлазити на превентивне здравствене прегледе.

Из Дома здравља Челинац истичу је да је стратешко опредјељење ове установе да исти ниво здравствене заштите имају мјештани и у Челинцу, као и у околиним мјесним заједницама.

- Имамо осам тимова породичне медицине, пет су у централном дијелу, један је у Укрини, један је у Бранешцима. Данас имамо заиста репрезентативне услове у амбуланти како би прије свега здравствени професионалци могли да максимално дају свој допринос у збрињавању грађана - рекао је Купрешак.

Изградња Амбуланте био је један од приоритета у овој локалној заједници, рекао је начелник општине Челинац Владо Глигорић.

      View this post on Instagram

A post shared by Мин. здравља и соц. заштите (@ministarstvo.zdravlja.srpske)

 - Овај објекат који је бруто површине 75 квадрата и површине 74 је модеран објекат прилагођен потребама породичне медицине. Има лабораторију, апотеку и све што је неопходно за ново примарне здравствене заштите - додао је Глигорић.

Влада Републике Српске је за изградњу и опремање амбуланте издвојила 300.000 КМ из програма јавних инвестиција. Грађанима ће бити омогућени и превентивни специјалистички прегледи, што је од посебног значаја, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић .

- Ова компактна цјелина ће бити на услузи свим грађанима Јошавке али и других околних мјеста. Посебна пажња биће пружена превентивним прегледима. Добра сарадња Дома здравља и Министарства је препозната кроз сарадњу већ дуги низ година - рекао је Шеранић.

У Јошавци је регистровано 1.200 пацијената. Из Дома здравња Челинац поручују да ће након отварања савремено опремљене амбуланте организовати превентивне прегледе за грађана.