latinica  ћирилица
26/08/2024 |  10:14 ⇒ 12:01 | Аутор: РТРС

Бањалучки средњошколци направили слику Иве Андрића од Рубикових коцки (ВИДЕО)

Наш једини Нобеловац, Иво Андрић, био би поносан када би знао да и данашња омладина поштује његов лик и дјело. Тако су два средњошколца из Бањалуке његов лик направили од, вјеровали или не, Рубикових коцки.
Слика Иве Андрића од Рубикових коцака - Фото: РТРС
Слика Иве Андрића од Рубикових коцакаФото: РТРС

Све је почело игром 2019. године. Тада деветогодишњи Андреј није ни слутио колико ће му Рубикова коцка донијети награда и путовања у наредним годинама. Андреј сада има 16 година, похађа бањалучку Гимназију, математички смјер.

Он и његов другар из комшилука, Александар Бабић, одлучили су да направе лик Иве Андрића од Рубикових коцки. Андреј је нешто раније направио лик Николе Тесле али га је, након излагања, расформирао да би могли направити Иву Андрића. Наиме, за овакве подухвате потребно је чак 500 комада коцака! За поставку је потребно око четири сата, али сама припрема траје нешто дуже.

- Прво се треба наћи довољно добра слика фотографија која се убаци у рачунар. Смањи се резолуција, да сваки пиксел буде један комадић на коцки. И онда смо то пребацили у боје које постоје на коцки, а затим смо полако сваку коцку слагали - каже Андреј.

Александар Бабић поносан је на освојене награде и у другим државама али најпоноснији је на најновију, рекордерску. Национални је првак у слагању Рубикове коцке једном руком. На такмичењу у Зворнику просјек слагања је био 20 секунди, а најбоље вријеме било је 16 секунди.

Лик Иве Андрића од Рубикових коцки ови младићи поклониће истоименој основној школи у Бањалуци. Жеља им је да направе и лик Петра Кочића.

Како им за тај умјетнички подухват треба доста коцки, ова два млада умјетника траже помоћ. Ако неко има, а не требају му, или ако неко зна гдје се може набавити већа количина коцака, били би веома захвални.

Наравно, и финансијска помоћ је добродошла јер, коцке купују од свог џепарца. Проблем имају и са простором. До сада су стварали у атељеу Андрејевог оца, познатог бањалучког вајара Бојана Микулића. Сада би вољели имати и простор за прављење нових радова јер им је жеља да једног дана изложе своје креације и покажу младима да се и од, наизглед, обичне играчке може направити право мало умјетничко дјело.