latinica  ћирилица
25/08/2024 |  12:58 ⇒ 13:52 | Аутор: РТРС

Додик: Не смијемо да изгубимо себе, своје циљеве и свој идентитет (ФОТО/ВИДЕО)

Не смијемо да изгубимо себе, своје циљеве и свој идентитет и зато је важно враћати се Петру Кочићу који нас је учио како треба да истрајемо, јер само тако можемо да успијемо - рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у Стричићима.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Само они који се не колебају, могу доћи до циља, а они који се колебају не могу ништа и они ће увијек изнова почињати - рекао је Додик.

Овдје окупљени, каже Додик, поручујемо да нећемо одустати од нас и идеја које имамо.

- Оне су познате и нећете нас зауставити причом како имамо неку лошу реторику, или да говоримо нешто о прошлости. Баците ту прошлост. БиХ није наш идентитет, наш идентитет је Република Српска и Србија. Наш идентитет не може и не треба никада да буде БиХ. Ако нам дирнете имовину и ако вам падне на памет да сте, можда јаки и да сте одлучилида имовина припада БиХ, Српска ће донијети одлуку о сомалсталности - поручио је Додик.

Неће вам, поручује Додик, помоћи ни директор ЦИА, ни било ко ко се овдје мува.

- Оно што ми бранимо је свето и ова Република није ни од кога узета ово је само покушај да буде наша јер је наша од када постојимо овдје и од када она постоји - рекао је Додик.

Истакао је да сви окупљени данас на Кочићевом збору носе понос у себи јер припадају Кочићевом народу.

- Ово је збор који окупи неколико десетина хиљада људи говори да је то исконско народно хтјење да народ хоће, памти и воли Кочића. Да колико год знали о Кочићу, увијек нам се чини да нешто нисмо научили и сваки пут кад дођем овдје научим још понешто. Његова борба за слободу српског народа није била само у писаној ријечи, него и кроз бављење политиком. Када упоредимо данашње вријеме, и његово ми имамо већи степен слободе као народ, имамо Републику Српску али ми нисмо потпуно ослобођени - рекао је Додик.

Истакао је да смо "још увијек под скоро истим оним туторима, под шмитовцима, и још увијек се боримо за максималну слободу.

- Ми смо своји на своме, ово је наша земља, ово је наше вјеровање, идентитет, народ, наш Петар Кочић- и усмјерени смо ка истом циљу и данас, а то је коначна слобода и ја сам увјерен у то. Данас то обиљежавамо овај дан заједно са Србијом и та повезаност никад није била већа, а то је омогућио предсједник Србије Александар Вучић - рекао је Додик.

Поручио је да је потребно јединство.

- Треба нам да се усмјеримо и окупимо у времену које је глобално тешко. Само окупљен и јединствен народ може да сачека у нестабилним временима рјешења која доносе велики и да у томе буде и оствари своје интересе. Јединствени морамо да бранимо Републику Српску. Ми немамо другог начина да преживимо ово вријеме - рекао је Додик.

Мислим, каже он,  да се и данас боримо за Кочићеве циљеве, а када знамо шта је циљ лако је наћи пут.

- Нама је циљ да се повежемо што више са Србијом. Ми смо један јединствен народ. Наша усвојена Декларација говори да не постоје босански, хрватски и ови они Срби, него Срби. Српска Декларација је најснажнији документ новије српске политичке историје и значај њен тек долази - поручио је Додик.