latinica  ћирилица
25/08/2024 |  08:57 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Санкције нас неће удаљити од политике заштите позиције Српске

Република Српска ће увијек водити политику која је у интересу њених грађана и никакве пријетње и санкције неће је удаљити од тога, рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Ми немамо интересе Сједињених Држава, политичког Сарајева, Брисела или било кога другог. Ми можемо да имамо одређене заједничке интересе, али је наш примарни, кључни, једини интерес увијек тај да заштитимо позицију Републике Српске и права српског народа у БиХ и од тога нећемо одустати - рекао је Ковачевић за АТВ.

Он је оцијенио да је амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи изузетно острашћен и да се потпуно утопио у сарајевски политички амбијент који мрзи Републику Српску и српски народ и евентуално може да прихвати српски народ ако би он прихватио Алијину БиХ без ентитета, конститутивних народа, загарантованих права за Србе и за Хрвате и која је по мјери и укусу само Бошњака.

- Чињеница је да су Сједињене Државе имале значајну улогу у креирању Дејтонског споразума и у томе да се креира БиХ у којој постоји баланс на начин да сви буду своји на своме, да сви одлучују о својој судбини и да сви могу да виде некакву будућност у БиХ - рекао је Ковачевић.

Што више нарушавају тај баланс, односно што више руше Дејтонски споразум, каже Ковачевић, то је мање будућности коју сви могу да виде у БиХ.

- Када нас питају они који данас воде политичку кампању гдје су паре, ево да им одговоримо. Паре су у израђеном Универзитетском клиничком центру Републике Српске, у изграђеним болницама у Добоју и у Невесињу, у болници која се гради у Требињу, обнавља у Градишци, болници која ће се ускоро градити у Приједору, у новоизрађеној болници у Бијељини - рекао је Ковачевић.

Он је навео да су паре у километрима ауто-путева Републике Српске, који су изграђени или се граде, подсјетивши да је Српска када је формирана била једина земља у Европи која није имала ни једног километра ауто-пута.

- Паре су у небројеним пројектима широм Републике Српске. Паре су у томе да је просјечна плата у Републици Српској некада била дупло мања него просјечна плата у Федерацији БиХ, а данас је виша. Паре су у томе да смо некада имали најнижу, односно загарантовану плату у региону, а данас једино Црна Гора, која је то питање рјешавала на другачији начин, има вишу загарантовану плату од Републике Српске - рекао је Ковачевић.

Паре су у томе, каже Ковачевић, да је некада у Републици Српској био убједљиво највећи број незапослених, а данас је историјски истовремено најнижи број незапослених и највиши број запослених.

- Без обзира на то колико су та питања неозбиљна и неодговорна када долазе од некога ко треба да буде дипломата, некога ко треба да поштује Бечку конвенцију, некога ко не би смио да се мијеша у унутрашње ствари, ево да одговоримо. Паре су на разним мјестима широм Републике Српске - рекао је Ковачевић.

Он је указао и на Јахорину која се данас експресно развија.

- Зато што је постојала визија предсједника Српске Милорада Додика и власти Републике Српске да се од Јахорине направи озбиљно туристичко мјесто данас имамо и ту чињеницу да је квадрат стамбеног простора, односно апартмана, у односу на Јахорину виши једино у Београду на води - рекао је Ковачевић.

Када је ријеч о задужењу, Ковачевић је рекао да Република Српска има убједљиво најнижу стопу задужења у цијелом региону.

- Покушавају да праве паралеле са ФБиХ у којој уопште нема података, јер се задужењу ФБиХ мора додати комплетно задужење свих десет кантона и тек онда се добије нешто што може да се пореди са Републиком Српском и што је онда далеко лошије у поређењу са Српском - рекао је Ковачевић.

У поређењу са Републиком Српском, када је у питању ниво задужења, каже Ковачевић, лошије је стање, нажалост и у Србији, и у Црној Гори, и у цијелом региону и широм Европе.

- Кажу како смо се само у годину дана задужили на Бањалучкој берзи за милијарду и сто милиона КМ, а Бањалучка берза је за годину дана са свим клијентима имала укупан промет мањи од милијарду и сто милиона КМ, односно укупно је имала промет од милијарду. То вам говори колико су то неозбиљне ствари и колико је то питање политичке кампање, а не било шта што би требало да ради једно озбиљно дипломатско представништво - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да Српска жели да има добре и партнерске односе са Сједињеним Америчким Државама, као што жели да има са свим гарантима Дејтонског споразума и вјерује да ће доласком новог америчког амбасадора у БиХ та комуникација бити много боља, професионалнија, те у интересу и грађана Сједињених Држава и грађана Републике Српске и БиХ.