latinica  ћирилица
25/08/2024 |  11:27 ⇒ 13:55 | Аутор: РТРС

Додик: Петар Кочић се борио за истину правду и отаџбину (ФОТО)

Петак Кочић се борио за истину правду и отаџбину, и оставио је иза себе монументално дјело борећи се за српски народ и његове интересе рекао је у Стричићима предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Он је скретао пажњу на тадашње друштвене проблеме и његова вриједност је у томе што је он остао актуелан и данас - рекао је Додик.

И данас, каже Додик, можемо да примијетимо обрисе онога против чега се Кочић борио, борећи се за слободу овог народа, за право на језик и идентитет - поручио је Додик уочи почетка културно-умјетничког програма "Снага јединства", у оквиру манифестације 59."Кочићев збор".

Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Наша отаџбина су Република Српска и Србија које теже данас да на прави начин окупе српски народ, да изразе српске националне интересе управо на начин како смо могли да гледамо у борби самог Кочића за такво насљеђе - рекао је Додик.

Добитник овогодишње "Кочићеве награде" књижевник Матија Бећковић рекао је да је Петар Кочић, као и Никола Тесла, био свештеников син, те да је ријеч о двије велике личности српског народа које, како вријеме пролази, постају све веће, а њихова дјела модернија.

predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- /Иво/ Андрић је рекао да нико није на тако једноставан и истинит начин изразио оно што је желио као што је то радио Петар КочиЋ - рекао је Бећковић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да је Петар Кочић молио Бога да само једна ствар покори његову земљу – слобода, за коју је говорио да је бесконачна.

predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Србима је оставио једну важну ствар у аманет и да чинимо нешто непрестано, а то је да сијемо највеће вриједности људског живота по њиви која се зове отаџбина - рекао је Станивуковић новинарима.