latinica  ћирилица
25/08/2024 |  08:46 ⇒ 13:40 | Аутор: РТРС

Пећина Новакуша - велики туристички потенцијал (ВИДЕО)

На петом километру магистарлног пута Невесиње - Мостар, свега двијестотине метара од асфалта, налази се прави бисер природе - пећина Новакуша, која несвакидашњим амбијентом и прелијепом природом оставља без даха.
Пећина Новакуша - Фото: РТРС
Пећина НовакушаФото: РТРС

Пећина скрива трагове давно прошлих времена - од пећинских насеља, па све до ближих времена. У њој су се, према легенди, скривали хајдуци, а по једном од њих Старини Новаку добила је и име.

Радош Буха, из Невесиња, каже да је занимљиво да је пећина окружена великим каменим анфитеатром чији су зидови високи и до стотину метара. Иначе, сама пећина је препозната као споменик природе.

На улазу у пећину налази се неколико сухозида који потичу из праисторије.

Туристичка организација општине Невесиње уз сарадњу са Планинарско еколошким друштвом Зимомор уредили су и маркирали прилазне стазе пећини и поставили туристичку сигнализацију, као и спортско пењалиште. Скривено у густој шуми, оковано високим стијенама идално је пењалиште, како за почетнике, тако и за професионалне планинаре и љубитеље авантуре и адреналина.

Ово је дар природе и велики туристички потенцијал. За сада долазе највше радознали Њевесињци и љубитељи природе из оклоних мјеста. Жеља и циљ је да се за пећину, али и спортско пењалиште, чује много даље од Невесиња,  јер овакав амбијент у нетакнутој природи то и заслужује.