latinica  ћирилица
25/08/2024 |  14:38 ⇒ 14:38 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Вјере никад није довољно

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је у бесједи након литургије у цркви Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду да човјеку никада није довољно вјере.
Патријарх Порфирије - Фото: РТРС
Патријарх ПорфиријеФото: РТРС

- Од човјековог опредијељења за вјеру у Христа његова вјера слаби или расте. Наш живот ће, прије свега, зависити од тога да ли ћемо бити изнутра спокојни или мирни, да ли ћемо бити спремни да волимо ближњег, праштамо, будемо уз њега, гледамо га као вјечног сарадника, а не као непријатеља и противника - рекао је патријарх Порфирије.

Он је додао да од вјере зависи да ли ће човјек имати у свом срцу мјеста за Христа или ће оно бити испуњено искључиво и само егоизмом, самољубљем.

- Од вјере заивиси и да ли ће човјек за сваки свој немир тражити разлоге у нечему што је споља, ма шта то било или ће знати да спокој, мир, радост, љепота, осјећање да је биће створено за Царство Небеско зависи од његовог унутарњег стања - рекао је српски патријарх.

Света архијерејска литургија у цркви Светог Симеона Мироточивог служена је поводом прославе празника иконе Пресвете Богородице Страдалне у присуству бројних вјерника.

Његовој светости саслуживао је викарни епископ топлички Петар, као и свештенство Архиепископије београдско-карловачке, преноси телевизија "Храм".