latinica  ћирилица
23/08/2024 |  22:28 ⇒ 22:50 | Аутор: РТРС

Отворен Кочићев збор; У Народном позоришу приказан документарни филм "Магла у рукама" (ВИДЕО)

59. Кочићев збор свечано је отворен у парку "Петар Кочић" у Бањалуци. Манифестација се током четири дана одржава у Бањалуци, Београду и у Стричићима. Садржи богат програм посвећен великом писцу и народном трибуну.
У Народном позоришу приказан  документарни филм "Магла у рукама" - Фото: РТРС
У Народном позоришу приказан документарни филм "Магла у рукама"Фото: РТРС

Кочићев збор отворила је министарка просвјете и културе и предсједница организационог одбора ове манифестације Жељка Стојчић. На отварању манифестације говорили су књижевници попут Миладина Берића и Зорана Костића који настављају књижевни ток на чијем изворишту је сам Кочић.

У Народном позоришту приказан је документарни филм Милане Мајар, "Магла у рукама", настао у продукцији Радио - телевизије Републике Српске, посвећен чувеном бањалучком књижевнику Ђури Дамјановићу. У филму говори 18 саговорника и његов живот је дочаран упркос оскудном архиовско материјалу. Ђуро Дамјановић је добио Кочићеву награду, 1996. године.

Публика је имала прилику да види и Пројекције на зиду Народног позоришта уконпоноване са гласовима глумаца Миљке Брђанин и Ананда Ћенића који су читали писма Петра Кочића упућена њему драгим људима.