latinica  ћирилица
24/08/2024 |  19:44 ⇒ 21:45 | Аутор: РТРС

Српски народ да води бригу о језику, писму и идентитету; Одржана Свечана академија посвећена Петру Кочићу (ФОТО/ВИДЕО)

У организацији Владе и под покровитељством предсједника Српске, у оквиру програма 59. Кочићевог збора у Народном позоришту Републике Српске вечерас је одржана Свечана академија посвећена Петру Кочићу.
Матија Бећковић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Матија БећковићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Традиционално, академија је приказала значајне моменте из Кочићевог живота и дјела.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић поручила је да би данас, више него икада, Петар Кочић тражио да српски народ води бригу о свом језику, писму и идентитету, да буде јединствен, да се Срби међусобно поштују и уважавају и да чувају слободу и унапређују Републику Српску.

Тамари Билбији, ученици Основне школе Доситеј Обрадовић из Приједора уручена је награда Змијањче.

Предсједник жирија за награду "Змијањче" Миладин Берић рекао је да Тамара показала завидно знање изградње стиха и да се са својим пјесничким изразом издовјила од других пјесама које су ушли у ужи избор за ову престижну награду.

Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

 

Предсједник жирија за "Кочићеву награду" Душко Певуља рекао је да је Бећковић несумљиво водећи савремени српски пјесник, заступник поезије и посљедњи доказ да је поезија жива у вријеме које јој није наклоњено.

- Бећковић по свему заслужује `Кочићеву награду` јер је постао попут Кочића народни писац чије су ријечи ушле у народ којем припада - рекао је Певуља.

Књижевнику Матији Бећковићу предједник Републике Српске Милорад Додик уручио је Кочићеву награду након чега је Бећковић одржао бесједу посвећену Петру Кочићу.

Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

На овогодишњој свечаној академији лик Петра Кочића, који се обраћао публици, тумачио је глумац Душко Мазалица.

На свечаној академији своје стихове казивали су предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић, књижевница из Кучева Александра Петровић, пјесници Ненад Раденковић из Звечана и Славомир Нишавић из Бијелог Поља.

Свечаној академији присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, министар просвјете и културе Српске Жељка Стојичић, генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, као и друге званице из политичког, вјерског, културног и јавног живота.

У оквиру вишедневне манифестације посвећење Кочићу, представници Удружења Светионик које његује књижевну традицију Змијања промовисало је данас своја издања у Народном позоришту.