latinica  ћирилица
23/08/2024 |  13:53 ⇒ 13:55 | Аутор: СРНА

Радановић: Надлежни да процесуирају нападаче на српску дјецу у Мостару

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић позвао је надлежне институције да што прије ураде свој дио посла и процесуирају нападаче на српску дјецу у мостарском повратничком насељу Баћевићи.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

- Само још једном могу позвати надлежне, с обзиром на то да су се повратници у Баћевићима више пута утврдили ко су лица која су протеклих дана узнемиравали Србе. Имају људи бројеве таблица и врло су олакшали рад МУП-у да приведе та лица и поднесе кривичне пријаве - изјавио је Радановић Срни.

Он је истакао да је у конкретно случају ријеч о кривичним дјелима која су извршена из мржње и нетрпељивости, вјерске и националне мржње.

- У тим случајевима је једноставно поступати и подићи кривичне пријаве. Мислим да ни надлежном тужилаштву неће бити тешко да утврди ко су починиоци и да преда кривичне пријаве надлежном суду да потврди оптужнице, те да се суди овим људима који су то радили - навео је предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

ОСМИ НАПАД НА СРПСКЕ ПОВРАТНИКЕ У МОСТАРУ ОВЕ ГОДИНЕ

Радановић је подсјетио да Одбор редовно евидентира све нападе на српске повратнике у ФБиХ, напомињући да је овај посљедњи осми који се ове године догодио у Мостару.

- Мостар се ове године издваја по броју напада на Србе и различите врсте провокација. Што се тиче напада синоћ, подсјетио бих да су Баћевићи српско село код Мостара у којем су усташе направиле злочин и 1941. године. У прошлом рату су Баћевиће запалили и протјерали сво становништво - рекао је Радановић.

Он је подсјетио да је у Баћевићима 1991. године живјело 492 Срба, те да су током протеклог рата сви протјерани.

- Након рата, вратио се дио људи који доле живи и дан данас. Ово што се дешава протеклих дана у Баћевићима је рецидив, а нападачи су људи који баштине усташку идеологију - навео је предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Он сматра да су лица која врше овакве нападе на српске повратнике унуци и синови усташа из 1940-тих година.

- Мостарци муслимани и Хрвати су били у усташама у Другом свјетском рату, ријетко је ко био на страни антифашизма. Њихови данашњи потомци су и даље заљубљени у Анту Павелића и кукасти крст и они једноставно тако размишљају - додао је Радановић.

На игралишту у мостарском повратничком насељу Баћевићи више непознатих особа напало је српску дјецу, а игралиште и село облијепљено је кукастим крстовима, словом "У" и "ХВО", потврдили су Срни мјештани овог насеља.

Дјеца су нападнута синоћ, а мјештани тврде да се кроз село прије четири ноћи чула и рафална пуцњава.