latinica  ћирилица
22/08/2024 |  18:54 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Да ли се правовременим реаговањем надлежних могло спријечити загађење ваздуха у Модричи? (ВИДЕО)

Због испаравања штетних материја из Гудронске јаме до чега је дошло усљед пожара који је у Модричи избио прошле седмице, ваздух је загађен. За око 9.000 грађана који живе у непосредној близини јаме, створио је нове проблеме, али и покренуо питање - Да ли се правовременом реакцијом надлежних служби еколошка катастрофа могла спријечити?!
Модрича - Гудронска јама - Фото: РТРС
Модрича - Гудронска јамаФото: РТРС

Због загађености ваздуха, мјештани насеља Модрича пет, из кућа излазе само када морају. Забринути су и за тешко стечену имовину.

Плацеве за куће су добили након избјеглиштва и годинама градили кров над главом. Али за то је кажу, мало кога брига, јер се, тврде, приликом гашења пожара, прво бранила соларна електрана.

- Пожар се сигурно требао ријешити и прије док није Гудрон плануо. Ово су сад насули између панела и Гудрона, али само са стране панела, док са друге нису - рекао је Премил Крстић, мјештанин насеља Модрича пет.

Соларна електрана снаге једног мегавата, инсталирана је у фебруару ове године.

Власник, иако је знао да је у близини јама у којој су прикупљана отпадна моторна и индустријска уља, на лицитацији је од општине купио земљиште, и у инвестицију је уложио више од милион марака.

- Ја сам најмање размишљао о томе. Видјели смо погодно земљиште, упутили захтјев, донесена је цијена, ми смо платили све што је требало. То земљиште и није било предвиђено да се куће граде - наводи Невенко Цвјетковић, власник соларне електране.

Ко је одговоран за настали проблем и да ли се еколошка катастрофа могла избјећи, питање је којим се бави и Тужилаштво.

Наводе да је у току интезивна истрага, због чега не могу открити више детаља.

Детаље не открива ни начелник општине Модрича, Јовица Радуловић. Тврди да локална заједница у овом поступку нема никакву одговорност.

- Како је гашено и какве су мјере предузимане, за то ћете морати одговор добити од надлежне Ватрогасне-спасилачке јединице - јасан је Радуловић.

Ватрогасци кажу да су све службе радиле координисано.

- Није било материјалне штете, ни људских жртава, нити су били угрожењи стамбени објекти - казао је Саша Стевановић, старјешина Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Модрича.

Чињеница је да су претходних дана утврђене вриједности загађивача ваздуха биле далеко изнад дозвољеног, за 200 па чак и 500 пута.

- Евидентно је да су биле измјерене високе вријесности полутаната - азотдиоксида, бензена, толуена, аплоуерина и хлороводоника - нагласила је Даниела Аничић Давидовић, еколошки инспектор општине Модрича.

Након заједничког састанка у Влади - најаве за рјешење деценијског проблема.

- Постоје индиције да бисмо већ почетком јануара наредне године могли да се укључимо у пројекат који се бави проблемом збрињавања опасних отпада, што Гудрон јесте. Пројекат је већ у нацрту - рекао је Бојан Випотник, министар за просторно уређење, грађевинарсво и екологију у Влади Српске.

На трајном рјешењу проблема Гудронске јаме, свако из своје области, радиће и чланови радне групе коју чине представници свих надлежних институција, општине и ресорног министарства.

План је да у наредних мјесец дана дефинишу тачне кораке и активности са временским роковима и задужењима за рјешење горућег питања за мјештане Модриче.