latinica  ћирилица
22/08/2024 |  18:31 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Додик опозицији: Док год ме нападате, значи да радим у интересу Српске (ВИДЕО)

Након што је на друштвеној мрежи Икс објавио да Српска поштује територијални интегритет БиХ у складу са Дејтонским споразумом, опозициони лидери оптужили су га да је одустао од концепта независности Српске и наводне сецесије. У изјавама док је био премијер, предсједник Републике Српске и српски члан Предсједништва Милорад Додик залагао се за мир и стабилност, сецесија никада није била његова политика, што показују бројне изјаве посљедњих година.
Палата Републике Српске - Фото: РТРС
Палата Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједник Републике им је одговорио да је добро док га нападају, јер је то доказ да ради исправно.

Објава предсједника Републике Српске Милорада Додика након посјете шефа ЦИЕ Вилијама Бернса Сарајеву послужила је опозицији за салву напада на њега.

Удружени - Небојша Вукановић, Јелена Тривић, Милан Миличевић, Игор Црнадак оптужили су га за лажни патриотизам, додворавање Американцима, поштовање територијалног интегритета БиХ, одустајање од самосталности Републике Српске.

- Док дог ме ви нападате, значи да радим добро и у интересу Републике Српске. Почећу да се бринем ако ме похвалите. На лажи сам огуглао, а мржња ће вас уништити. А да се учланите у СДА, биће вам лакше? - поручио је Додик.

Парадокс је оптужити Милорада Додика за "шуровање" с Американцима док му они уводе санкције, преко Суда и Тужилаштва БиХ желе да га склоне с политичке сцене.

Само зато што не дозвољава урашавање уставне позиције и отимање имовине Српске.

Концепт снажне, самосталне Српске у оквиру дејтонске и уставне БиХ је континуирана политика Милорада Додика.

- Република Српска је увјерена да има право на своју уставну позицију, да то није ништа изван тога, наше акције нису разбијање територијалног интегритета - рекао је Додик у једној од изјава 2021. године.

Додик је у мају 2022. године истакао да се у Српској не води никаква сецесија, него да се њени представници боре за Устав, а, како наводи, опозиција то покушава да прогласи сецесијом.

Предсједник Српске је крајем априла ове године у изјави за ТВ Фејс поручио да Српска нема план сецесије али уколико сви напори легално изабраних представника у Српској не успију, доћи ће до раздруживања са ФБиХ.

Додик је, гостујући у емисији "Телеринг" наше телевизије 22. маја ове године нагласио да Српска нема потребу да се отцјепљује, јер, како појашњава, политичко-територијалну организацију јој није дала БиХ.

- Ми смо Републику Српску унијели унутра - јасан је Додик.

Данас опозицони лидери прозивају предсједника Републике да је одустао од враћања одузетих надлежности што су недобронамјерни тумачили као сецесију, а када се о томе одлучивало прије три године у Народној скупштини Српске, њихови посланици напуштали су салу.

- Упорно понављамо да сви они који желе лоше Републици Српској, који желе одређену врсту интеревенције против Републике Српске говоре о томе како је Српска на некаквом путу сецесије, ми упорно говоримо да не постоји никакав план за исту. Оно што је увијек на дневном реду јесте очување дејтонске позиције Српске - казао је Радован Ковачевић, делегат у Клубу Срба Дома народа ПС БиХ.

Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Републике Српске наводи да треба имати у виду да ниједан орган Српске, нити Парламент, а ни Влада нису донијели одлуку да се Српска издваја из БиХ.

- Ми јесмо говорили да смо спремни да и то урадимо уколико на нивоу БиХ не буде сагласниости да се спроводи ДМС, и да се у БиХ више не уплићу странци, тако да Додик није ништа рекао што није био закључак или одлука органа Српске - категоричан је Додик.

Када девастирају њена уставна права и "јуришају" на надлежност, Република Српска не ради ништа унилатерално, сецесионистички већ позива на дијалог страна у Дејтонском споразуму, а то су осим ње, ФБиХ и три конститутивна народа.

И то је једини пут опстанка БиХ.