latinica  ћирилица
21/08/2024 |  22:41 ⇒ 22/08/2024 | 07:24 | Аутор: СРНА

Млади пијаниста Никола Ђоројевић одржао први солистички концерт у родном граду

Млади пијаниста Никола Ђоројевић из Новог Града, који је завршио другу годину студија на престижном државном Конзерваторијуму "Чајковски" у Москви просјеком пет, одржао је вечерас први солистички концерт у родном граду.
Никола Ђоројевић - Фото: СРНА
Никола ЂоројевићФото: СРНА

На вечерашњем концерту публици се представио у пратњи суграђанке Маше Маран на флаути, која студира на Академији умјетности у Бањалуци, а Николу познаје од дјетињства, из ниже и средње музичке школе.

Ђоројевић је рекао да је у Новом Граду раније наступао на концертима музичке школе и на различитим манифестацијама.

- Ово је први пут откако студирам да наступам у Новом Граду. Посебан је осјећај наступати пред публиком у свом граду, осјећам посебну подршку - истакао је Ђоројевић.

Никола Ђоројевић започео је образовање у средњој музичкој школи у Приједору, а четврту годину завршио је у Београду.

Клавир свира од шесте године, наступа од девете, а до сада је учествовао на бројним домаћим и престижним међународним такмичењима.

Добитник је бројних награда међу којима су најзначајније на такмичењима у Републици Српској и Србији, те на међународним такмичењима у Паризу, Шапцу, Смедереву, Бијељини и Сремској Митровици.

Маша Маран као флаутиста наступа у саставу Музичког конзерваторијума Ђузепе Тартини, на мјесту друге флауте у симфонијском оркестру под диригентском палицом Дениса Чаусова.

Као наставник у нижој музичкој школи ове године је са својим ученицима освојила награде на републичком такмичењу флаута соло.

Такмичила се у априлу као солиста у Србији на 8. међународном такмичењу "Сирмијум" и освојила прву награду.

Концерт су организовали Културно-образовни центар Нови Град и Омладинска банка Нови Град.