latinica  ћирилица
22/08/2024 |  16:42 ⇒ 16:45 | Аутор: СРНА

"Кустендорф класик" на Мећавнику од 31. августа до 3. септембра

Фестивал класичне музике "Кустендорф класик" биће одржан од 31. августа до 3. септембра у етно-селу Мећавник на Мокрој Гори, саопштили су организатори.
Мокра Гора - Фото: РТРС
Мокра ГораФото: РТРС

У такмичарском дијелу фестивала наступиће млади музичари из Србије, Русије и Бјелорусије, студенти факултета музичке умјетности из Београда, Новог Сада, Ниша, Москве, Санкт Петербурга Омска, Тјумења, Ханти-Мансијска, Нојабрска, Томска, Минска, као и студенти са одсјека Музичке умјетности из Косовске Митровице.

О добитницима награде фестивала "Златна матријошка" одлучиће међународни жири, који чине умјетнички директор и главни диригент Државног симфонијског оркестра Лењинградске области Михаил Голиков, пијаниста и професор на Факултету музичке умјетности у Београду Владимир Милошевић и швајцарско-српска композиторка и гитаристкиња Маја Ле Ру Обрадовић.

Вечерњи сати резервисани су за концерте прослављених домаћих и свјетских умјетника, а по први пут биће изведена и два музичко-сценска дјела.

Прве фестивалске вечери наступиће руска пијанисткиња Зарина Шиманска, добитница бројних међународних пијанистичких такмичења и носилац титуле умјетнице Московске филхармоније, као и мецосопран Зинаида Царенко, солисткиња арински театра.

Друге вечери фестивала бићње изведена опера "Иза оперских кулиса" српске композиторке Вере Миланковић.

Оперету ће извести Умјетнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички" у сарадњи са Домом културе Студентски град.

Треће вечери, 2. септембра, наступиће виолиниста српског поријекла Лука Фаулизи, млади пијаниста Богдан Дугалић и талентовани гитариста Урош Јаћевић.

На затварању фестивала биће изведена драмска опера "Шум шуме преко поља" композитора Александра Седлара.

Како наводе организатори, програм фестивала обогатиће и наступи ученика Школе за музичке таленте из Ћуприје и музичких школа "Мокрањац" и "Ватрослав Лисински" из Београда, као и предавања о стваралаштву композитора Петра Стојановића и Анте Гргина.

Током фестивала, 1. септембра, биће отворена нова галерија под називом "Ђузепе Ротуно", уз изложбу фотографија Јанка Кустурице.

За 11 година од оснивања фестивала на Мећавнику су наступале врхунске звијезде класичне музичке сцене, међу којима су Денис Мацујев, Александар Маџар, Валериј Гергијев, Немања Радуловић, Јулијан Рахлин, Роман Симовић, Срба Динић, Олег Акуратов и многи други.

Фестивал "Кустендорф класик" заједнички је пројекат славног српског режисера Емира Кустурице и компаније "Гаспром њефт".