latinica  ћирилица
22/08/2024 |  12:41 ⇒ 12:46 | Аутор: РТРС

Одавањем почасти Петру Кочићу почео "Кочићев дан у Београду"

Манифестација "Кочићев дан у Београду", која се традиционално организује као дио "Кочићевог збора", почела је полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа на гроб српског књижевника у Алеји великана на београдском Новом гробљу.
Гроб Петра Кочића у Београду - Фото: РТРС
Гроб Петра Кочића у БеоградуФото: РТРС

Цвијеће на Кочићев гроб положили су представници удружења књижевника Србије и Републике Српске, који су и организатори манифестације, као и Представништва Републике Српске у Србији.

Књижевник Душко Петровић рекао је да је важно о Кочићу говорити увијек и свуда јер Срби немају писца "који је већи слободник од Кочића".

- Књижевник и слободник Петар Кочић оставио је тако дубок траг да ми, ако испаднемо из тог трага, више нисмо своји - поручио је Петровић.

Испред споменика Петру Кочићу на Чубури, гдје је славни Крајишник становао, пригодним бесједама и стиховима почео је књижевни дио "Кочићевог дана".

Круна манифестације "Кочићев дан у Београду", као београдског дијела 59. "Кочићевог збора", биће књижевно вече под називом "Змијање у Београду, Српска у Србији" у Удружењу књижевника Србије.

Стихове ће казивати овогодишњи добитник Кочићеве награде Матија Бећковић, те Мирко Вуковић, Радмило Радовановић и Горан Шаула из Републике Српске, као и Ненад Раденковић, Александра Петровић и Саша Нишавић из Србије.