latinica  ћирилица
21/08/2024 |  19:37 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Требиње: Ради се каталошка обрада обимне библиотеке бившег епископа Атанасија (ВИДЕО)

Бивши епископ захумско-херцговачки и приморски владика Атанасије, који се упокојио прије три године, важио је за једног од највећих православних духовника и теолога нашег времена. Како је владика био полиглота широког образовања, иза њега је остала библиотека од око 17 хиљада наслова. У Народној библиотеци у Требињу раде каталогизацију ове обимне библиотеке.
Требиње систематизација библиотеке - Фото: РТРС
Требиње систематизација библиотекеФото: РТРС

У Народној библиотеци ради се копмплетна каталошка обрада једне од највечих личних библитека у Херцеговини.

Циљ је обрада и упис у инфорамциони библиотечки систем Кобис, гдје ће хиљаде ових наслова бити претраживи за заинтересоване читаоце.

- До сада смо обрадили око 3.500 наслова. Књиге се налазе у манастиру Трвдош, а овдје их доносимо на обраду - рекла је Рајна Круљ, библиотекарка Народне библиотеке Требиње.

Кажу библиотекари, упознајући оно што је читао, додатно упознају и свестрану личност блаженополчившег владике Атанасија.

Многе књиге су поклони са посветом, од угледних црквених великодостојника, научника, теолога.

- Тамо гдје нема посвете, сам владика је записао када је и гдје и од кога добио ту књигу - навела је Весна Ђурић, библиотекарка Народне библиотеке Требиње.

Круљ је додала да је блаженополчивши владика Атанасије правио бројне биљешке и коментаре на маргинама књига.

- То су књиге из обалсти теологије, филозофије, књижевности и историје - рекла је она.

Ово је и физички посао јер књиге се доносе из манастира Тврдош и онда се поново враћају у манастирску библиотеку.

- И ми и књиге прелазимо стално по неколико километара, јер књиге су доступне у манстиру Тврдош, а ми смо ту да тај посао буде урађен како треба и да буду доступне ономе ко је заинтересован - додала је Ђурићева.

Остало је још много посла, јер је ријеч о збирци од око 17.000 наслова.

За оне књиге које су до сада обрађене већ се јављају заинтересовани појединци којима је потребна литература за научне радове.