latinica  ћирилица
21/08/2024 |  18:15 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Ради се обдукција и откривање идентитета нападача убијеног у Невесињу (ВИДЕО)

Након што је ликвидиран мушкарац који је у селу Зови До код Невесиња, пуцао на мјештане и полицију, увиђај је показао да се у кући налазио арсенал оружја, укључујући и тромблонске мине и ракетни бацач.
Невесиње -
Невесиње

Обдукција тијела нападача и ДНК анализа требло би да помогне у утврђивању идентитета.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран и директор Полиције Српске Синиша Кострешевић обишли су Полицијску управи Требиње и похвалили припаднике управе на професионалности и брзом рјешавању кризне ситуације у Невесињу. Каран каже да је полиција показала да је гарант безбједности свих грађана Српске и њихове имовине.

Иако је догађај у Невесињу узнемирио грађане, из полиције кажу да нема мјеста паници и да су гарант безбједности свих грађана Српске. Полицајцима који су учествовали у акцију неутралисања нападача захвалио се ресорни министар.

Каже да се сада ради на откривању идентитета нападача и прикупљају остали оперативни подаци.

- Настављамо да радимо на случају. Сходно свим законским прописима, ово лице је лишено живота и елиминисана је свака могућност у том моменту да угрози друге животе и имовину. Ми настављамо даље, са нашег, полицијског и тужилачког аспекта. Јако нам је важно да дођемо до свих других битних елемената који ће нам дати оперативне податке да убудуће предуприједимо овакве догађаје - нагласио је Каран.

Још није потврђено да ли се ради о мигранту, иако су мигрантске руте и даље веома активне.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Жарко Лакета појашњава да рута преко Балканског полуострва ствара велике проблеме.

Мигранте није могуће вратити у земље поријекла, а оружане групе највише долазе из Авганистана.

- Дешава се да имамо оружаних криминалних група међу мигрантима, који организовано пребацују мигранте из Турске, Бугарске, Румуније. Дошли смо до закључка да највећи број тих оружаних група долази из Авганистана - упозорио је Лакета.

Истрагом би, осим идентитета тог лица, требало да буде увријеђено и поријекло арсенала оружја, које је пронађено у напуштеној кући коју је то лице користило.

- Овдје се не може радити о легалном оружју, зато што такво оружје грађани не могу да посједују. Да ли је донесено ту или се налазило у кући, и какав је план био тога лица - навео је Синиша Лакета, начелник ПУ Требиње.

Из Окружног тужилаштва Требиње данас нису имали више детаља о догађајима у Зовом Долу. Њихов рад похвалио је министар Каран и најавио даље опремање посебних јединица Полиције Републике Српске.

- Показало се да је улагање у МУП, улагање у безбједност, нешто што свака држава, ево и Република Српска, морају да раде. Морамо увијек схватити да је безбједносни оквир услов нашег живота и напретка. У том смислу, даље ћемо интензивирати оно што већ радимо и водити исправну кадровску политику - истакао је Каран.

Резултати обдукције нападача требало би да буду познати сутра. Раније је саопштено да су приликом прегледа тијела уочене повреде настале од експлозивне направе, коју је сам активирао.