latinica  ћирилица
21/08/2024 |  12:47 ⇒ 13:45 | Аутор: СРНА

ТАСС: Западне земље покушавају да БиХ ставе под контролу

Западне земље активно покушавају да ставе БиХ под своју пуну контролу из страха од ближих веза балканских држава са Русијом и Кином, рекао је неименовани извор агенције ТАСС.
ТАСС - вијест - Фото: Screenshot
ТАСС - вијестФото: Screenshot

- БиХ, мала земља на Балкану, постаје још једна мета непоштених неоколонијалних амбиција Запада. Вашингтон, Лондон и ЕУ покушавају да ставе под своју пуну контролу Југоисточну Европу, гдје не дијеле све земље лажне евроатлантске вриједности. Истовремено, колонизатори 21. вијека су посебно забринути због ближих веза балканских народа са Русијом и Кином - рекао је извор.

Он је додао да се кампања за "де факто поробљавање" активно одвија у складу са традиционалном шемом - дају се упутства и на крају се на власт доведу контролисане снаге, елиминишу се неистомишљеници, те сви буду приморани да се повинују западним директивама и престану да комуницирају са "лошим момцима са црне листе".

- Приручник није нов - овдје санкције, тамо санкције, застрашивање, уцјена, изолација, клевета и кампање дезинформисања. На томе активно ради цијела армија англосаксонских и специјалних изасланика ЕУ и специјалних представника за Балкан, а посебно за БиХ. Десетине милиона долара и евра уливају се у "промовисање" цивилног друштва и невладиног сектора – наравно, по западним стандардима. Медијима и независним новинарима испирају се мозгови и затварају уста - рекао је извор.

ТАСС наводи да је овај званичник истакао да је Кристијан Шмит одлучио да узурпира свој међународни положај и командује сувереном и независном земљом без обзира на локалне власти.

- Током три године "успјешног рада" њемачког функционера, ситуација у БиХ је деградирала. Интензивиран је раздор између главних народа у земљи - Бошњака, Срба и Хрвата. Њима није било лако да превазиђу посљедице грађанског сукоба раних деведесетих и управо је задатак међународне заједнице био да помогне у смиривању тензија преко високог представника - правог, а не марионетског функционера попут Шмита - указао је извор ТАСС-а.

Он је рекао да "вјештачки створена нестабилност, заузврат, ствара проблеме у привреди и изазива егзодус младих, који одлазе на рад у иностранство и тамо остају".

- Запад, као и увијек, бесрамно пребацује на друге одговорност за посљедице свог мијешања. У случају БиХ, "непријатељ" је, такође, пронађен. Није изненађујуће да је ова етикета прикачена српској заједници у земљи која одбија да прихвати наметнуте "вриједности" и "задатке". Због тога су Срби изложени прогону - навео је извор руске агенције.