latinica  ћирилица
21/08/2024 |  10:50 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Од 10. новембра улазак у Шенген само уз скениране отиске прстију и сликање

Након што је Европска унија потврдила да ће 10. новембра, односно пола године прије имплементације система Етиас, након неколико одгађања, с радом почети систем уласка и изласка за земље шенгенског простора битно ће се промијенити начин уласка држављана првенствено Западног Балкана као што су Србија, БиХ, Црна Гора, Сјеверна Македонија, КиМ, Албанија, али и Молдавије и Украјине када је у питању европски континент.
Гранични прелаз Хоргош (Фото: TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ/ nr.) -
Гранични прелаз Хоргош (Фото: TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ/ nr.)

Од путника ће се захтијевати да на граници дају биометријске податке као што су отисци прстију и слике лица. То је дио мјера чији је циљ отежати криминалцима или терористима улазак у ЕУ с лажним пасошима. Према првим предвиђањима, систем је требао прорадити већ 2022. године.

Како се наводи, сваки путних из земаља ван Шенгена мораће дати своје личне податке сваки пут када дође до вањских граница европских земаља користећи ЕЕС.

ЕЕС прикупља, биљежи и похрањује податке наведене у путним исправама (пуно име, датум рођења...), датум и мјесто сваког уласка и изласка, слику лица и отиске прстију (звани "биометријски подаци"), као и да ли је путнику одбијен улазак, пише Н1.

Путници ће при првом преласку морати предати биометријске податке о отиску прста и лицу, док ће сљедећи преласци ЕЕС-а захтијевати само скенирање пасоша како би се идентификациони документ упоредио с уписаним биометријским подацима.

На основу прикупљених биометријских података израдиће се биометријски предлошци, који ће се наћи у заједничкој Biometric Matching Service.

Нова правила захтијеваће од грађана који нису држављани ЕУ да се бесплатно региструју путем интернета прије путовања у ЕУ. Постоји забринутост због могућих кашњења путовања због новог ЕЕС-а. Европска комисија предложила је постепено и флексибилно увођење ЕЕС-а како би се смањила почетна времена чекања.