latinica  ћирилица
21/08/2024 |  12:07 ⇒ 13:45 | Аутор: СРНА

Вујичић: Да ли иза проширења Аеродрома Сарајево на територију Српске стоје амерички интереси?

Посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Мирослав Вујичић изјавио је да се начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић данас прави наиван и невин у покушају да одговорност за своје пропусте у вези са проширењем Аеродрома Сарајево пребаци на руководство Републике Српске и града Источно Сарајево, а управо је он још у јулу 2021. године преговарао са директором Аеродрома о стратегији његовог проширења и развоја.
Мирослав Вујичић - Фото: СРНА
Мирослав ВујичићФото: СРНА

- Том приликом из општине Источна Илиџа су чак саошили да "развој Међународног аеродрома Сарајево кореспондира са интересима наше заједнице". Данас је јасно колико су ти интереси усклађени, осим уколико уважени начелник Божовић под "нашом заједницом" није мислио на Источну Илиџу, већ неку своју заједницу", истакао је Вујичић, који је тему проширења сарајевског аеродрома ставио у фокус јавности.

Вујичић је додао да је посебно проблематична чињеница да је Божовић нетранспарентно, у име општине, потписао споразум о сарадњи са Управом Аеродрома Сарајево 25. маја 2022. године мимо знања Скупштине општине Источна Илиџа и Правобранилаштва Српске.

- Божовић је у потпуној тајности, без овлашћења, дозволе и консултација са Скупштином општине потписао тај споразум и данас, када се шире на територију Републике Српске и угрожавају егзистенцију грађана Источне Илиџе, из Аеродрома се управо позивају на тај споразум и договор - нагласио је Вујичић за Срну.

Он је поставио питање и других интереса који се вежу за проширивање капацитета Аеродрома на територију Републике Српске.

- Уваженом начелнику Божовићу је посебно засметао дио моје раније изјаве у којој проширење Аеродрома Сарајево на територију Српске доводим у контекст његових иностраних ментора. Подсјетићу јавност да је управо амерички амбасадор Мајкл Марфи у више наврата исказао недипломатско интересовање за Аеродром Сарајево тражећи да се исти стави под концесију.

У јуну прошле године Марфи је заједно са /шефом Делегације ЕУ Јоханом/ Сатлером чак упутио и писмо Влади Федерације БиХ у коме тражи да се Аеродром Сарајево што прије стави под концесију, а само неколико недјеља раније захтјев је поновио на састанку са федералним премијером Нермином Никшићем - нагласио је Вујичић.

Он је навео да није тајна да Божовић блиско сарађује са Марфијем и америчком Амбасадом, те да се, како каже, под маском којекаквих пројеката састају и виђају.

- Због тога није тешко повезати ове чињенице и видјети да је проширење Аеродрома посебан интерес Марфија и Американаца, а извођачи радова су познати - рекао је Вујичић.

Он је истакао да све наведено отвара и друга питања, као на примјер: "Коме је потребно проширење писте, чији авиони ће користити те писте и да ли је то испуњавање услова за улазак у НАТО?"

- Све су то ствари о којима морамо водити рачуна и супротставити им се на вријеме, а што је начленик општине Божовић пропустио да уради. Ако је случајно из незања, онда није способан да обавља функцију коју му је народ повјерио, а ако је намјерно - онда се јасно ставио на страну оних који су против интереса Републике Српске и српског народа - закључио је Вујичић.