latinica  ћирилица
21/08/2024 |  15:24 ⇒ 15:25 | Аутор: РТРС

РУГИПП: Проширење аеродрома Сарајево - још један у низу покушаја ФБиХ да одузме имовину Српској

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове саопштила је данас да је издавање грађевинске дозволе на територији Републике Српске у надлежности републичких органа управе, а никако Федерације БиХ, те да је изградња периметарске ограде сарајевског аеродрома на подручју Источне Илиџе још један у низу покушаја ФБиХ да кроз незаконито и неуставно поступање одузме имовину Српској.
РУГИП - Фото: РТРС
РУГИПФото: РТРС

Из РУГИПП-а су навели да је федерално Министарство просторног уређења издало одобрење за грађење које се односи на почетак извођења радова на изградњи периметарске ограде Међународног аеродрома Сарајево.

- Након увида у горе наведено одобрење и у скицу исколчења објекта ова управа је утврдила да планирана изградња објекта периметарске ограде обухвата дијелове катастарских парцела број: 950/2, 950/3, 956/2, 952/2, 953/2, 954/2, 980/2, 979/4, 972/2 катастарска општина Бутмир Република Српска, која се налази на територији Републике Српске, општина Источна Илиџа - појаснили су у РУГИПП-у.

Из ове управе истичу да је ово још један у низу покушаја ФБиХ да кроз незаконито и неуставно поступање одузме имовину Републици Српској.

- Надлежни органи Републике Српске у складу са законом, Уставом Републике Српске и Уставом БиХ ће спријечити нелегалну градњу а самим тим и незаконито одузимање имовине Републике Српске - наведено је у саопштењу РУГИПП-а.

Становници Улице Василија Грђића у општини Источна Илиџа, која ће бити блокирана због извођења радова на проширењу Међународног аеродрома Сарајево, протестовали су јуче да би изразили незадовољство и од надлежних затражили да им се изгради алтернативни пут.

Указано је и на проблем који имају због линије разграничења која није тачно утврђена, што ствара додатне тешкоће.