latinica  ћирилица
21/08/2024 |  11:56 ⇒ 14:42 | Аутор: РТРС

УКЦ: Први пут урађена сложена операција реконтрукције дефекта коже (ФОТО)

Хируршки тим Клинике за пластично-реконструктивну хирургију први пут је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци урадио сложени оперативни захват реконструкције дефекта коже након мутилантне трауме шаке.
Сложена операција реконтрукције дефекта коже - Фото: Уступљена фотографија
Сложена операција реконтрукције дефекта кожеФото: Уступљена фотографија

Из УКЦ-а су саопштили да је ријеч о веома сложеном захвату јер је, осим теоријског знања, потребно много мануелне вјештине хирурга.

- Пацијет Г.Ђ. /49/ задобио је повреду лијеве шаке приликом рада са брусилицом, при чему су му оштећене екстензорне тетиве, те је дошло до некрозе коже дорзума шаке са посљедичним дефектом коже и експонираним коштано тетивним структурама. С обзиром на тежину повреде, постојала је велика могућност да пацијент изгуби функционалност руке - додаје се у саопштењу.

Дефект коже је реконструисан микрохируршком техником перфораторским режњем задње подлактице, а оперативни захват, који је трајао три сата, протекао је без компликација и како је планирано.

Тим су чинили главни хирург оператер специјалиста пластично-реконструктивне хирургије Горан Вукадиновић, асистенти специјалиста пластично-реконструктивне хирургије Миљан Петковић и специјализант пластично-реконструктивне хирургије Лука Рајковача, те специјалиста анестезиологије са реанимацијом Ивана Поповић.