latinica  ћирилица
21/08/2024 |  08:46 ⇒ 11:28 | Аутор: СРНА

Забрињавајуће присуство наоружаних група које пребацују мигранте

Безбједносне агенције у БиХ у посљедње вријеме забрињава присуство наоружаних криминалних група које се баве пребацивањем миграната преко територије БиХ, а међу њима доминирају Авганистанци, Мароканци и Ирачани, рекао је директор Службе за послове са странцима БиХ Жарко Лакета.
Жарко Лакета - Фото: СРНА
Жарко ЛакетаФото: СРНА

- Присуство наоружаних група у мигрантском таласу кроз БиХ изазива забринутост, посебно након међусобних обрачуна и инцидента попут оног у Невесињу - рекао је Лакета за Дневни аваз.

Он је навео да је додатни изазов то што таква лица не могу бити враћена у земље поријекла, што је велики проблем, не само БиХ већ и сусједних, па и европских држава.

Лакета је поновио да је балканска мигрантска рута и даље је активна, а у највећој мјери је користе држављани Сирије, Авганистана, Марока и Египта, напомињући да одавно упозорава да економске миграције могу донијети безбједносне проблеме.

- Те групе које раде сада добрим дијелом и на подручју БиХ чине људи из специјалних јединица војске Авганистана, који су поражени и побјегли су из државе. Сада су организовани и баве се пребацивањем миграната преко БиХ, а дијелом се крећу и у земљама ЕУ, јер имају одређене повластице у смислу азила или супсидијарне заштите - рекао је Лакета.

Он је указао да Србија у посљедњих пола године проводи одређене активности на простору према Мађарској.