latinica  ћирилица
20/08/2024 |  15:08 | Аутор: СРНА

Бањалучки Завод за изградњу одбио да прихвати ревизију

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске саопштила је да Завод за изградњу Бањалука одбија да прихвати ревизорски ангажман, као и да овој служби учини доступним документацију и информације, чиме је онемогућено спровођење предвиђене ревизије годишњег плана за 2024. годину.
Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске (Фото: Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске) -
Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске (Фото: Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске)

Из Главне службе за ревизију истакли су да се овако нешто догодило први пут од њеног оснивања, те додали да је о овом случају обавијештен Одбор за ревизију Народне скупштине Српске ради предузимања мјера из његове надлежности.

Заводу за изградњу је, у сврху спровођења финансијске ревизије, достављено писмо о ангажовању на ревизији и захтјев за достављање документације.

Из Главне службе су навели да су се од 14. фебруара до 18. марта, са четири акта обратили, односно одговорили на акте Завода за изградњу којим је директор ове институције одбио да потврди достављено писмо под образложењем да Завод не треба бити субјекат ревизије Главне службе.

У образложењу директор је навео и да се Завод не може подвести под јавни сектор, да се њена регистрована дјелатност не може утврдити као дјелатност од општег интереса и да треба додатно вријеме како би се прибавила сагласност за спровођење ревизије органа Завода.

У саопштењу Главне службе наведено је да, иако је у међувремену дошло до смјене руководства у Заводу, није дошло до промјене у ставу када је ријеч о овом питању.

Главна служба за ревизију сматра да Завод нема разлог нити право да скрива, односно да не пружи тражене информације и документацију и да одбија сарадњу са врховном ревизорском институцијом Српске, јер представља субјекат јавног сектора Српске за чије је финансијске ревизије надлежна поменута Главна служба.

- Имајући на уму да је Завод за изградњу акционарско друштво у којем град има већинско власништво од 71,86 одсто акцијског капитала, испуњени су услови да се сматра јавним предузећем, односно на претходно нису од утицаја чињенице по којем пропису је регистрован пословни субјект или за коју дјелатност је регистрован - појаснили су из Главне службе.

Из ове службе су поручили да неће одустати од спровођења ове финансијске ревизије и да ће предузети све мјере које су јој доступне у складу са прописима Српске, како би наведена ревизија била извршена и јавност путем ревизорског извјештаја упозната о свим релеватним информацијама на које има право.