latinica  ћирилица
19/08/2024 |  16:22 ⇒ 16:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Земље западне Африке најављују бољу бербу, али какао и чоколада неће појефтинити

Кључни произвођачи какаоа у западној Африци, Гана и Обала слоноваче, најављују да ће берба плодова какаовца бити успјешнија него у претходним сезонама, али да је извјесно да то неће смањити цијену чоколаде на свјетским тржиштима.
Чоколада (Фото: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH) -
Чоколада (Фото: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

Временски услови су бољи, а локални произвођачи су добили пестициде за сузбијање болести какаовца и очекују да ће приноси бити знатно већи него прошле године, преноси Блумберг.

Берба почиње већ у октобру.

Проблеми који дуго муче производњу и даље нису сасвим ријешени, што значи да ће цијене и даље вјероватно бити на нивоу прошлогодишњих рекорда упркос потенцијално већим приносима.

Аналитичари агенције Фич солушнс предвиђају да ће двомјесечни фјучерси какаоа у просјеку износити 7.000 долара по тони у 2024, што је мање у односу на претходну прогнозу од 11.000 долара по тони, али и даље представља високу вриједност.

- Сигурно не видимо потенцијал за велики суфицит на тржишту. Много тога може да се догоди у наредним мјесецима - сматра аналитичар Стив Вотериџ.

Гана и Обала слоноваче не дозвољавају стране инвестиције у производњу какаоа које би могле да подстакну производњу.

Обје земље контролишу више од половине глобалне понуде какаоа и свјесне су своје изузетно повољне ситуације на тржишту, наводи њујоршка агенција.