latinica  ћирилица
19/08/2024 |  18:53 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Завршетак гасификације Јахорине до почетка октобра (ВИДЕО)

У склопу стратешког програма гасификације Републике Српске у завршној фази је успостављање дистрибутивне мреже која ће повезати Пале и олимпијску Јахорину.
Јахорина - Фото: СРНА
ЈахоринаФото: СРНА

Пројекат који обухвата гасификацију комплетне планине, вриједан је 15 милиона КМ. Гасовод Пале-Јахорина у функцији би требало да буде до почетка октобра.

Исказана стратешка намјера Владе Републике Српске да гасном инфраструктуром премрежи Српску добија обрисе, упркос дугогодишњим сарајевским опструкцијама у вези с овим енергентом. Тек два мјесеца од прве постављене цијеви на Јахорини, низ њене падине разгранала се дистрибутивна мрежа - за сада дуга 11 километара.

Директор Сарајево-гаса Источно Сарајево Недељко Елек рекао је да ће 5. октобра у рад бити пуштен гасовод Пале-Јахорина, чиме ће бити извршена гасификација комплетне планине.

Елек је појаснио да је ријеч о пројекту вриједном 15 милиона КМ, који је финансиран средствима Владе Републике Српске.

Смјештајни капацитети и домаћинства на олимпијској планини, више од 300.000 метара квадратних корисничког потенцијала, прикључак на гасну мрежу с нестрпљењем ишчекују. За општину Пале у којој и нова топлана више не битише само у пројектној документацији, изузетан је значај. Десет милиона евра обезбијеђено је посредством Европске банке за обнову и развој и грантом Швајцарске.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је пројекат гасификације значајан за развој овог дијела Републике Српске.

- Општина Пале је дала одређену логистичку подршку, уступила земљиште за полазну станицу. Ово је историјски тренутак јер добијамо енергент који до сада није кориштен на подручју општине Пале. Ово је прва фаза, а сигурно ћемо имати надоградњу која ће услиједити повезивањем на гасне токове у складу с тим како буде рјешавано енергетско питање - рекао је Југовић.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Дамјан Шкипина рекао је да је ово још један примјер како општина и Влада Републике Српске сарађују на великим пројектима.

Једанаест километара примарне гасне мреже и још 16 километара секундарне, уз пројекат реконструкције топлане у Источном Новом Сарајеву, која као енергент сада користи гас, пословни је биланс предузећа Сарајево гас - Источно Сарајево за мање од двије године, на подручју сарјевско-романијске регије.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је за Републику Српску од великог значаја то што Стратегија развоја енергетике доживљава конкретну реализацију.

- Ово је један пројекат из те гасне стратегије а друго је да ћемо наставити развијати магистрални гасоводо од Бијељине до Новог Града - рекао је Ђокић.

У међувремену, дистрибутивни крак на истоку неће бити запостављен.

- Друга фаза је Шековићи, Милићи и Власеница коју покрећемо чим ово завршимо. Идемо са гасификацијом цијелог истока Републике Српске, а послије у складу са договорима које смо имали са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и генералним директором Србијагаса Душаном Бајатовићем да кренемо магистралним гасоводом према Бањалуци - навео је Елек.

Гас ће бити кориштен за гријање, хлађење и производњу електричне енергије која ће на овом простору бити све потребнија.