latinica  ћирилица
19/08/2024 |  15:03 | Аутор: СРНА

Влада Српске уложила 20 милиона КМ у наводњавање Семберије

Влада Републике Српске уложила је у наводњавање у Семберији 20 милиона КМ у протекле четири године и те се инвестиције настављају, рекао је помоћник министра за пољопривреду Саша Лалић након данашњег састанка са пољопривредницима у Бијељини.
Наводњавање - Фото: РТРС
НаводњавањеФото: РТРС

Он је рекао да су инвестиције у Бијељину веће од 70 милиона КМ ако се рачунају и насипи и друге мјере заштите од поплава.

- Не можемо да утичемо на екстремно топло љето и сушу, али можемо утицати на структуру сјетве и да се боримо са временским неприликама колико можемо, а много је већ урађено и по питању ободних канала, примарне и секундарне мреже - навео је Лалић.

Према његовим ријечима, уложено је више од 25 милиона КМ у модернизацију система противградне одбране, а испаљено је преко 2.000 ракета ове године и добрим је дијелом то спријечило штету.

Лалић је рекао да је на подручју Бијељине регистровано 5.596 газдинстава, од тога 719 некомерцијалних, а у Републици Српској је укупно 20.000 регистрованих газдинстава.

Он је истакао да ресорно министартво има оквир од 180 милиона КМ за пољоприврене подстицаје, за пшеницу је исплаћено 9,2 милиона КМ одмах по завршетку производног циклуса и по 80 КМ по хектару за дизел гориво, редовно су измирене премије за млијеко, а исплаћено је више од 25 милиона КМ текуће пољопривредне производње.

Према његовим ријечима, остало је да се исплати још дио капиталних инвестиција, јер се ишло на приоритетну исплату штета од афричке куге свиња.

Помоћник министра за ветеринарство Негослав Лукић рекао је након састанка са пољопривредицима у Бијељини да је било ријечи и о организовању сточног гробља у овој локалној заједници, наводећи да им добар примјер за то може бити Бањалука.

Према закључку са ранијих састанака достављен је регистар клаоница на подручју Семберије, којих има 18, од којих су два објекта индустријског капацитета, а остало објекти занатског типа.

Лукић је рекао да у Републици Српској и БиХ не постоји кафилерија, што је врло пожељна инвестиција, наводећи да је само прошле године еутанизирано 50.000 животиња које су закопане у земљу, умјесто да се суви протеин животињског поријекла искористи за производњу хране за кућне љубимце, што је изузетно тражено на тржишту.

Предсједник Удружења "Села Семберије и Мајевице" Саво Бакајлић рекао је да произвођачи очекују да се прогласи суша као елементарна непогода и утврди штета.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је навео да је у овој локалној заједници именована комисија за процјену штете од суше.