latinica  ћирилица
19/08/2024 |  16:12 | Аутор: РТРС

Град Требиње и Саборни храм прослављају Преображење

Свечано је било данас на југу Републике Српске. Град Требиње и Саборни храм прослављају крсну славу Свето Преображење Господње.
Требиње, обиљежавање Преображења - Фото: РТРС
Требиње, обиљежавање ПреображењаФото: РТРС

Бројни вјерници, шездесет делегација, представници локалних и републичких институција, представници петнаест општина и градова из држава региона, гости су Требиња. Преображење је и прилика да се сусретну и привредници и договоре нову сарадњу.

Ове године, први пут, у сарадњи Привредних комора Републике Српске и Аустрије и Представништва Републике Српске у Аустрији, тридесет аустријских привредника одржало је заједнички форум са колегама из Херцеговине.

Шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић рекао је да је Представништво организовало посјету у сарадњи са аустријском Привредном комором и Привредном комором Српске.

- Већ смо постигли договоре, посјетили смо фабрику намјештаја, имамо три договорена посла - навео је Филиповић.

Циљ је проширење пласмана и прерађивачких капацитета и ново запошљавање. Ријеч је о дрвопрерађивачким, металопрерађивачким и капацитетима прехрамбене индустрије.

-Постоје велики потенцијали узимајући у обзир географски положај, природне потенцијале, погодно подручје за пољопривреду, прерађивачку индустрију, ту су и дрвопрерађивачки капацитети, а ми из Владе подржавамо све те пројекте - рекао је министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да су аустријски привредници заинтересовани за увоз и извоз вина и намјештаја.

Од претходне славе урађено је много, у току је реализација већег броја инвестиција, вриједности изнад двјеста милиона КМ, истакнуто је на свечаној сједници Скупштине Града.

- Узалуд нам мостови и инвестиције, ако нема дјеце, а хвала Богу имамо и са тим да се похвалимо, сваке године Требиње је бројније - истакао је Ћурић.

Архијерејску литургију служили су митрополити црногорско-приморски Јоаникије, милешевски Атанасије и мостарско-требињски и захумско-херцеговачки Димитрије.

Вијенце и цвијеће на Споменик браниоцима Требиња од 1991. до 1996. године положиле су делегације Града и борачких удружења. Одржан је и Сајам домаћих производа "Наше је боље".

Празнично вечерње у Саборном храму почеће вечерас у 20.00 часова, након чега ће улицама Требиња кренути свечана литија.