latinica  ћирилица
19/08/2024 |  14:40 ⇒ 15:44 | Аутор: РТРС

Вишковић: Европски број у погледу рада хитних служби 112 није јединствени централни број

Влада Републике Српске је на сједници у четвртак у складу са својим надлежностима дала сагласност за европски број у погледу рада хитних служби 112, али то није јединствени централни број, како се у појединим медијима представља и изједначава са системом који се помиње у документу План реформи за провођење плана раста за Западни Балкан, изјавио је премијер Српске Радован Вишковић.
Радован Вишковић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Радован Вишковић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Вишковић је објаснио да је "ријеч о европском броју 112 и да ће надлежне службе по пријему овог позива функционисати у складу са својим надлежностима и у ФБиХ и у Српској".

- Република Српска има пет својих регионалних центара када је у питању рад хитних служби и тако ће и остати, а европски број 112 функционисаће путем на бази телекомонукационих система тако да ће позив бити аутоматски идентификован преко базних станица и елиминсане су све злоупотребе - рекао је Вишковић.

Вишковић је поручио да се "Српска по питању европског броја 112 изборила за своје у складу са својим налдежностима и овај процес преговарања је почео прије 10 година".

- Могу да разумијем да неки у јавности давање сагласности на европски број 112 изједначавају са централним бројем, раде из незнања и полтиканства, али се са тим мора престати јер на тај начи обмањују грађане, а наши грађани морају бити објективно и тачно информисани – нагласио је Вишковић.